Rata de utilizare a voucherului cultural după mai bine de nouă luni de implementare a programului este de aproximativ 30% din așteptările pentru anul 2023. Pentru îmbunătățirea situației a fost propusă promovarea pe scară largă a programului în instituțiile de învățământ, precum și extinderea vârstei eligibile pentru participare până la 20 de ani. Propunerile au fost enunțate în cadrul unei discuții publice organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, transmite IPN.
Mihai Mogîldea, director adjunct la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, a menționat că, reieșind din faptul că beneficiarii programului fac parte dintr-o instituție de învățământ, accesul la acești potențiali beneficiari este unul pe care îl poate asigura sistemul de învățământ. Ministerul Educației și Cercetării este o instituție care poate ajuta esențial la promovarea acestui program printr-un dialog deschis cu directorii de liceu, învățătorii din școli profesionale, colegii care, la rândul lor, ar putea informa elevii despre acest program.
Majoritatea tinerilor care vin din sate, raioane, din localități aflate la o distanță mai mare de la Chișinău au șanse mici la vârstă de 18 ani să poate beneficia la maximum de toate oportunitățile acestui voucher, să cumpere bilete din banii bugetați pentru evenimentele care se desfășoară în capitală. Majoritatea elevilor din localitățile rurale ajung la Chișinău la vârstă de 19 ani, în primul an de facultate. Și dacă programul nu poate fi accesat la vârstă de 19 ani, există un risc mare ca interesul pentru acest program în rândul tinerilor care nu pot merge la evenimente culturale să fie unul mai mic.
Mihai Mogîldea a spus că trebuie să fie gândită modalitate de a dezvolta o hartă a beneficiarilor la nivel de țară pentru a stabili numărul de beneficiari din fiecare localitate și locul unde este necesară promovare mai eficientă a acestui program. La fel, a fost propusă dezvoltare a unei harți a instituțiilor de învățământ pentru a vedea câți beneficiari sunt în fiecare instituție de învățământ în țară.
Voucherul cultural este o inițiativă a Guvernului Republicii Moldova de a spori accesul tinerilor care împlinesc 18 ani la evenimente culturale: expoziții, spectacole, concerte, dar și pentru procurări de cărți. Valoarea voucherului e de 1000 de lei.