Inflația va evalua și în continuare sub impactul șocurilor atât de natura cererii, cât și celor asociate ofertei. Rata anuală a inflației va înregistra o traiectorie pronunțat ascendentă până în trimestrul trei al anului curent. După aceasta va decelera, revenind în intervalul țintei în trimestrul doi sau trei al anului 2023, a precizat guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, la prezentarea prognozei actualizare a inflației, transmite IPN.
La baza ajustării prognozei stau factorii de natură pro-inflaționistă, precum inflația importată, creșterea prețurilor internaționale la produsele alimentare, resursele energetice și petrol, cererea internă pozitivă, o eventuală majorare a tarifului la energia electrică pe parcursul trimestrelor I și II 2022, ajustarea accizelor, alături de efectul bazei anuale joase.
Octavian Armașu a precizat că Banca Națională face tot posibilul pentru a gestiona eficient această situație fără precedent, așa încât să fie asigurată în continuare stabilitatea macroeconomică și financiară a țării, iar efectele inflației să fie cât mai puțin resimțite de cetățeni și economie. „Abordarea Băncii Centrale este una pragmatică, fundamentată de o analiză complexă a fenomenelor și evoluțiilor ce au loc în aceste vremuri incerte pe care le simțim cu toții nu doar la nivel de țară, dar și la nivel de fiecare cetățean, fenomen care are loc nu doar în Republica Moldova, dar în toată lumea, la nivel global. Chiar cele mai mari economii acum sunt afectate de un val de inflație fără precedent”, a subliniat guvernatorul.
Rata anuală a inflației, în luna ianuarie 2022 a înregistrat 16,6 la sută, fiind superioară cu 2,6 puncte procentuale față de decembrie 2021. Evoluția respectivă a fost determinată de contribuția prețurilor la produsele alimentare (7,6 puncte procentuale), inflației de bază (4,2 puncte procentuale), prețurilor reglementate (2,9 puncte procentuale) și prețurilor la combustibili (1,9 puncte procentuale).