La redacţie s-a adresat o locuitoare a unui sat din raionul Ungheni care s-a prezentat Elena. Ea a spus că acum trei ani i-a dat asistentului social din primărie cererea şi documentele necesare pentru a deveni asistent personal al soţului care e o persoană cu dizabilităţi severe. Bărbatul în vârstă de 55 de ani nu vede şi nu se poate deplasa singur, deci are nevoie de ajutor.
Am decis să ne adresăm şefei serviciului asistenţi personali la Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Ungheni Adriana Frasin. Cine are dreptul la acest serviciu? Cine poate fi asistent personal? Există o listă a doritorilor de a avea asemenea ajutoare?
În prezent, de serviciile asistenţilor sociali beneficiază 60 de persoane. În anul 2013, acest serviciu a început, se pare, cu 13 beneficiari. Există o listă de aşteptare în care sunt incluşi 180 de solicitanţi. Apropo, Elena, mai exact, soţul ei, figurează în această listă cu numărul 108. Potrivit interlocutoarei, în listă sunt incluse doar persoane cu dizabilităţi severe. De menţionat că o persoană în etate, ţintuită la pat, nu are şanse să ajungă în ea, dacă gradul de dizabilitate nu i-a fost stabilit încă pe timpul când era la o vârstă aptă de muncă, deoarece pensionarilor el nu se stabileşte.
Rândul, în temei, este respectat, dacă nu intervine vreo situaţie excepţională, când în familie sunt doi membri cu dizabilităţi severe, cu atât mai mult dacă unul dintre ei e copil. Interlocutoarea a spus că în ultimul timp, cu regret, numărul copiilor cu dizabilităţi severe creşte. Nu există nici speranţe că numărul asistenţilor personali va fi majorat sau numărul celor care au nevoie de ei va scădea. Într-un an rândul se mişcă cu 1-3 persoane. Nu e corect să întrebăm de ce – să fie toţi sănătoşi.
Foarte rar se întâmplă ca cineva dintr-o dată să se însănătoşească, mai degrabă se schimbă asistentul personal, dacă nu e cineva dintre rude. Apropo, din aceştia sunt doar 8 în tot raionul, fiind angajaţi la propunerea celui care are nevoie de asistent personal.
Potrivit lui Tudor Rădeanu, şeful Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, s-au adresat la Parlament, Guvern şi Ministerul Finanţelor cu rugămintea de a majora statele de asistenţi personali, dar au fost refuzaţi frumos. Dânsul a menţionat că se străduie să satisfacă cererile de asistent personal, în primul rând, pentru copiii cu dizabilităţi severe. În ce priveşte potenţialii beneficiari în etate de aceste servicii. Rădeanu, ca de obicei, a spus că ei au copii care trebuie să-şi îngrijească părinţii neputincioşi.