Gustarul la Ungheni a început frumos, emoționant, plin de trăiri contradictorii de la faptul că vezi tineri talentați și că îi apreciezi enorm pentru ceea ce au făcut pe scenă și până la subiectul pe care l-au pus în scenă. Un subiect dureros, un subiect care e prezent practic în fiecare casă, unde e un adolescent și unde e simțită lipsa părinților – dezvoltarea tinerilor în lipsa părinților. Vorbesc despre spectacolul „Rămâne între noi”, montat de către trupa „TeatrUngheni”.
Scenariul și regia îi aparține lui Edgar Bunea, absolvent al facultății de Teatru și Artele Spectacolului (Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați). „Am pus pe scenă ceea ce am simțit că ar avea un impact și un mesaj puternic – „dezvoltarea tinerilor în lipsa părinților”, ne dezvăluie tânărul referitor la mesajul pe care a dorit să-l transmită publicului.
„Rămâne între noi” e despre povestea de viață a 12 adolescenți. Fiecare are o istorie dură pe care o prezintă rând pe rând. Unsprezece povești (a 12-a încheie spectacolul), care te fac să te gândești la relația ta cu propriul copil, la faptul că o mare parte dintre noi ne trăim viața în mediul virtual, că nu mai avem timp să iubim. Între aceste prezentări au loc diferite discuții, care duc la personajul central – Mariana. Mariana e o tânără care își sărbătorește 18 ani. Aceasta devine subiect de discuții din cauza că ar fi devenit victima drogurilor. Este judecată, blamată fără a i se cunoaște adevărata poveste de viață.
Precizăm că Edgar Bunea e la prima experiență de a scrie un scenariu.
Ei au reușit să aducă teatrul în orașul Ungheni
Actorii,Teodor Olei, Anastasia Robuleț, Bianca Mitrofan, Valeria Rusu, Dan Burlacu, Luci Muduc, Natalia Gîncu, Mariana Rusu, Magdalena Florescu, Ionela Chirica, Adelina Buca, Irina Strungaru împreună cu Edgar Bunea au lucrat intensiv la acest spectacol timp de 3 luni. Ultimul a menționat imediat după spectacol că ceea ce au făcut colegii lui pe scenă reprezintă o muncă colosală, el a învățat toate tehnicile de interpretare timp de 3 ani la facultate, iar ei doar în 3 luni de zile. De aceea, el consideră că aceștia merită să continue acest proiect ambițios, TeatrUngheni, și că trebuie susținuți și mai mult.
Spectacolul „Rămâne între noi” a fost posibil datorită administrației Palatului de Cultură Ungheni și Primăriei municipiului Ungheni pentru spațiul și suportul acordat. Totodată, trupa de teatru mulțumește pentru încredere, susținere și sfat de a începe acest proiect doamnei Silvia Zagoreanu, directoarea Palatului de Cultură Ungheni. De asemenea, îi mulțumesc lui Ion Poia și LogosArt pentru tot ajutorul oferit încă de la începutul acestui proiect. Mulțumiri de asemenea aduc și ziarului „Unghiul”, pentru fiecare articol scris despre Ei. „Echipa de aici sunt cei care ne-au ajutat în promovarea teatrului în rândul oamenilor care apreciază arta și frumosul”, a punctat Edgar Bunea în postarea de mulțumire de după spectacol.
„O să plângeți, o să râdeți și o să vă regăsiți în ceea ce o să vedeți pe scenă”
Întrebat ce va urma după „Rămâne între noi”, acesta ne-a spus că deocamdată își doresc să dezvolte acest spectacol, să-l îmbunătățească și să-l aducă la cea mai bună variantă a sa. „Dar eu sper ca în luna septembrie „TeatrUngheni” să vină cu o nouă premieră. Pentru că mesajele de susținere și încurajare ne demonstrează că merită să continuăm să dezvoltăm arta în orașul Ungheni. Pentru public am doar o rugăminte și un îndemn: doar cu ajutorul și prezența acestuia în sala de spectacol, „TeatrUngheni” va trăi! Vă îndemnăm să veniți la teatru, pentru că este o muncă enormă în spatele acestui spectacol. O să plângeți, o să râdeți și o să vă regăsiți în ceea ce o să vedeți pe scenă”, a mai menționat acesta.
Ecouri de la spectatori
Proiectul nou, „TeatrUngheni”, conceput de un tânăr actor și regizor, Edgar Bunea, la al cărui spectacol – premieră am fost duminică. Și nu o să mă dau drept un critic de teatru, deși îmi permit să o fac, am master de studii în critica de teatru, asta menționez, doar ca să accentuez, să se conștientizeze importanța, influența, impactul și valoarea actului artistic complet, pe care îl are asupra publicului spectator piesa. Asta a reusit Edgar cu echipa sa de actori, niște copii talentați, care au creat o piesă, de fapt, însăși piesa e compusă din istorii reale, trăite și retrăite de adolescenții pe care îi întâlnim în fiecare zi pe stradă, copiii noștri, dragi adulți, copiii societății actuale, copiii, care au nevoie să fie ascultați, auziți, înțeleși, susținuți și iubiți, iubiți, iubiți. Acesta a fost firul roșu al întregului spectacol – iubirea. Pe bune, mă așteptam să văd o piesă cu hi, hi, hi și ha, ha, ha, cer iertare, dar ceea ce am văzut, a avut un impact emoțional puternic. Felicitări pentru tema abordată și text, pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume, felicitări pentru tinerii actori și curajul lor de a ieși în fața problemei și a o confrunta, pentru jocul actoricesc viu, real și de impact.
Nu în ultimul rând, felicitări tânărului regizor, care a reușit să combine perfect arta cuvântului, jocul actoricesc, coloana sonoră, efectele de lumini (vorba veche: facem rai din ce avem) și, desigur, mult suflet, dedicație și perseverență, toate acestea au și contribuit la realizarea suprasarcinii regizorale! BRAVO! Felicitări pentru un spectacol atât de necesar societății în care trăim și îndemn toți părinții și adolescenții să-l vizioneze, căci merită văzut.
A fost o premieră, o premieră și la final a mulțumit și a încurajat cu vorbe de duh în numele părinților o mamă, dna Valentina Muduc, vă mulțumim mult. Dar speram să văd mai multe fețe cunoscute, consileri locali, administrația publică locală, etc. Ok… e și timpul concediilor, poate fi o justificare, asta vreau să cred și mai cred cu tărie, că greșeala nu se va repeta și acest proiect va avea parte de mai multă susținere reala, concretă și nu doar promisiuni ca înainte de campaniile electorale.
Ungheni – oraș frumos cu oameni frumoși la suflet și la chip, oraș în plină dezvoltare, oraș în care am revenit cu drag Acasă, orașul cu oameni, care susțin, consumă și dezvoltă ARTA în întreaga ei compexitate! Orașul care merită să se bucure și să se mândrească cu un Teatru. (Aliona Leșanu, masterandă în critica teatrului).