Ploile puternice cu grindină din mai și iunie, ca orice nenorocire, au dezvăluit o serie de probleme, de exemplu, lipsa unui acord la nivel de stat cu țara vecină privind lupta comună împotriva calamităților naturale care privează agricultorii de speranța la o recoltă bună. Și aceasta se repetă la intervale de câțiva ani. Lipsa scurgerilor normale pentru apele de ploaie din sate, rigolele în orașe, insuficiența resurselor financiare pentru asigurarea imobilelor, a utilajelor necesare, a înțelegerii situației, a informației este ceea ce poate fi văzut cu ochiul liber. În opinia dvs., ce probleme a dezvăluit stihia?
Potrivit lui Alexei Ghebos, secretarul consiliului local din comuna Cioropcani, este bine că raionul Ungheni a suferit mai puțin decât celelalte, nu există victime și case distruse. Cu toate acestea, la ei drumurile pe care le-au făcut în variantă albă acum 2 ani, au fost spălate – 2550 metri pătrați. Dacă drumurile ar fi fost mai largi și erau construite rigole, apa ar fi curs de-a lungul lor. Dar deoarece ulițele în sate sunt înguste, șuvoiul de apă s-a îndreptat pe drum la vale, ducând tot pietrișul cu el. Noroc că iazurile sunt vechi, au rezistat presiunii, deși acum au primit o scrisoare de la guvern pentru a le verifica și dacă există o amenințare de rupere a digului, să se dea drumul la apă. Apropo, nivelul apei a crescut și în lacul dintre Sculeni și Cioropcani, căruia i-a mers vestea. Este clar că, în fața ploilor torențiale oamenii sunt neputincioși.
În ceea ce privește asigurarea imobilelor, din câte știe interlocutorul, nimeni din sectorul individual nu a încheiat contracte. „Nu avem o cultură de asigurare. Dacă ar exista, așa ca în cazul mașinilor, asigurarea obligatorie, iar plățile ar fi acceptabile pentru oameni, ar fi fost altceva. Nu câte 400-500 de lei, dar 40-50, asigurătorii ar fi acumulat oricum o sumă decentă, mai ales că nu în fiecare an se întâmplă așa ceva ca vara aceasta”, a spus sursa. Lipsa de fonduri este de asemenea o problemă, având în vedere că bugetul primăriei este puțin peste 2 milioane de lei, ceea ce înseamnă că fondul de rezervă este de 22 de mii de lei, care prin decizia consiliului local au fost alocate pentru a lichida consecințele ploilor abundente în locurile publice, dar nu în curțile cetățenilor. Din păcate, în Ungheni nu există nicio companie care să curețe fântânile inundate, iar primăria poate repartiza numai tablete pentru dezinfectarea apei în ele. În sate, în esență, nu există oameni capabili să facă acest lucru.
În comuna Morenii Noi stihia n-a făcut ravagii, dar, potrivit primarului, Valentina Lincovscaia, au suferit în fond drumurile din sat, în special pe pante, și podul. Desigur, dacă, ar fi fost asfaltate, acest lucru nu s-ar fi întâmplat. Ar fi avut efect și rigolele de-a lungul drumurilor, care nu ar fi suferit atât de mult. „Dar, în condițiile actuale, suntem bucuroși să facem drumuri cel puțin în varianta albă, iar scurgerile – ele trebuie să fie betonate, cimentate – le lăsăm pe mai târziu, și în acest caz totul a avut importanță”, spune primarul.
Bineînțeles, ea nu ține minte alți ani când începând cu 10 mai și până în prezent (conversația a avut loc lunea trecută – nota autorului), să plouă aproape în fiecare zi, la ei au fost ploi foarte puternice pe 30 și 31 mai. Este clar că dacă drumurile ar fi fost asfaltate și canalele de scurgere erau bune, apele nu ar fi cauzat daune atât de mari. Asigurarea de către săteni a bunurilor imobile este discutabilă, pentru că trebuie să plătească sume mari, iar dacă se întâmplă ceva, începe umblatul pe drumuri.