Despre problema invaziei de purici în unele blocuri locative din orașul Ungheni anterior s-a mai scris în paginile ziarului. Depășind orice stare de indecizie de a vorbi despre o asemenea situație neplăcută, cei afectați de această problemă hotărăsc până la urmă să o facă publică. Nu cunoaștem de și-au rezolvat sau nu problema cei care s-au adresat la redacție după ce au primit unele sfaturi de la specialiști. Venim însă din nou cu un subiect asemănător, aflând despre o situație analogică într-o localitate din raion.
O femeie în vârstă din satul Gherman ne-a sunat nu demult la redacție să ne spună cu durere în suflet că deja de trei ani nu mai are liniște și pace din cauza puricilor, care i-au invadat casa. „Nu mai știu ce să fac, mi-au făcut viața un chin. Nu știu de unde s-au luat, dar presupun, că au trecut de la o vecină, care vine pe la mine, sau de la niște pielicele de oi, pe care dormea soțul meu, Dumnezeu să-l ierte”, spune cu nedumerire bătrâna. ”Despre faptul că în casa mea sunt purici mi-a zis și asistenta medicală din sat, care mă mai vizitează câte odată. Ca să scap de această neplăcere tot cumpăr soluții cu care stropesc prin casă, dar nimic. Cel mai dureros îmi este că din această cauză nici copiii nu mai vin la mine. Ultima dată au fost la înmormântarea soțului și au plecat foarte supărați. Am o fiică în Ucraina și una la Bălți, am nepoței, de care mi-i tare dor”, zice disperată femeia.
Specialiștii susțin că în prezent de purici sunt invadate atât blocurile locative, cât și casele particulare. Cu această problemă se confruntă atât cei de la oraș, cât și de la sat. Sergiu Talmaci, șeful secției epidemiologice de la Centrul de Sănătate Publică Ungheni, menționează, că dacă în trecut această problemă era soluționată, astăzi de ea nu se ocupă nimeni. „Cu trei ani în urmă la centrul nostru activa secția de dezinsecție profilactică, unde munceau 26 de angajați, care se ocupau de deratizare și dezinsecție. Odată cu reorganizarea serviciului supraveghere de stat a sănătății publice și crearea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au apărut probleme de asigurare a serviciului cu consumabile, inclusiv procurarea dezinfectantelor, iar acest lucru a rămas pe contul fiecăruia. În cazul în care cetățenii unui bloc de locuit sau gospodărie casnică se confruntă cu problema respectivă sau se declanșează o eventuală epidemie, aceștia se pot adresa cu o plângere la primărie pentru a întreprinde acțiuni concrete în acest sens. Același lucru trebuie să-l facă și femeia din German, adică să se adreseze la Primăria comunei Sculeni”, precizează specialistul.
”Vreau să vă aduc la cunoștință că ultima adresare în acest sens am avut-o anul trecut din partea Primăriei Ungheni pentru a efectua lucrări de profilaxie în subsolul primăriei și la unele instituții publice”, mai adaugă acesta. Lilia Bernic, viceprimar responsabil de întreprinderile municipale, spațiile locative, ne-a informat, că adresări de la locatari ce vizează problema puricilor și rozătoarelor în subsoluri a avut. „Am luat cunoștință de fiecare caz în parte. Despre aceasta am adus la cunoștința președinților asociațiilor de locatari. Ce ține de rozătoare, problema oarecum se rezolvă, dar cu nimicirea puricilor este mai complicat, căci de aceasta trebuie să se ocupe specialiști. Desigur, nu e bine că au suspendat serviciul respectiv și cred că revenirea la el este foarte necesară”, concluzionează dânsa.
Lipsa lucrărilor de profilaxie contra diferitor purtători de infecții ar putea avea efecte negative asupra sănătății populației. „Să nu dea Domnul să ne confruntăm cu un focar de malarie generat de țânțari sau alte epidemii. Cred că e cazul ca de pe acum să batem alarma”, specifică Sergiu Talmaci.