Pe lângă alte maladii și patologii pe care le au unii oameni, micozele și psoriazisul sunt boli tot mai des întâlnite astăzi. Ele se tratează greu și le creează disconfort celor care se confruntă cu ele.
O cititoare a ziarului ”Unghiul” a sunat la redacție pentru a ne comunica că, atât ea, cât și alte persoane din localitate sa nu pot scăpa de această năpastă. ”Noi suferim strașnic, pentru că din câte știm, micoza este o boală infecțioasă, care ne afectează mâinile, unghiile, este foarte urât, incomod și deranjant. Ne-am adresat și la medic, dar ce ne recomandă, nu ne ajută. Folosim tot felul de unsori, uleiuri, medicamente, dar fără folos”, spune aceasta.
Ce ține de aceste boli medicii susțin că micoza și psoriazisul sunt la fel de neplăcute pentru pacienți, micoza însă este infecțioasă, dar psoriazisul nu. ”Dacă despre micoză medicii sunt obligați să ne informeze când întâlnesc așa cazuri, acest lucru nu se referă și la psoriazis, deoarece nu este o boală infecțioasă. Dacă micoza se poate trata până la însănătoșire, cu psoriazisul e mai greu, el nu se tratează până la urmă, chiar dacă acum sunt metode mai avansate de tratament”, spune șeful secției epidemiologice din cadrul Centrului de Sănătate Publică Ungheni, Sergiu Talmaci.
Potrivit medicilor de specialitate, cetățenii deseori confundă micoza cu psoriazisul: „Câteodată micozele sunt generalizate și sunt legate cu afectarea laminelor unghiilor, care se măresc în dimensiuni, se îngălbenesc. Se lecuiesc foarte greu cu tratament general și local. Diagnosticul diferențiat la onicomicoze se face între micoze ca o problemă și onicodistrofii psoriazice. Câteodată medicii greșesc și tratează onicodistrofia psoriazică ca micoză, de aceea tratamentul nu este eficace.
Apariția micozelor dau dovadă că organismului omului este în pericol imuno deficitar; boli și infecții intercurente, vârstă înaintată. Aceasta presupune că micozele au formă de onicomicoze cu afectarea unghiilor. Tratamentul și diagnosticul trebuie să fie făcut la specialiști. Dacă în trecut micozele se lecuiau foarte greu, acum sunt multe preparate eficace comune, care se folosesc 3-4 luni sau nu mai puțin de jumătate de an”, menționează medicul dermatolog în cadrul secției consultative a Spitalului Raional Alexandru Ciobanu.
Specialistul afirmă că mai rău stau lucrurile cu psoriazisul, deoarece nu se tratează până la sfârșit. „La baza acestei boli stau un șir de factori: stresul, modul de viață, diabetul zaharat, ori toate acestea acționează la patogeneza psoriazisului. Avem mulți bolnavi cu diferite forme de psoriazis care afectează scalpul, încheieturile, palmele, vreo 20-30%, iar circa 10-12 procente el atacă unghiile. În cazul formelor grave de psoriazis pacienții devin inapți de muncă, chiar primesc și grad de invaliditate”, concluzionează Alexandru Ciobanu.