Marţea trecută, angajaţii companiei „Natur Bravo” SA, filiala de la Ungheni au ieşit la protest. Ei spun că fabrica nu poate activa din cauza că nu au materie primă. „Dacă în luna octombrie a anului trecut aveam 14 mii tone de mere în activitatea de producţie, anul acesta doar 1000. E o situaţie alarmantă, iar fabrică riscă să nu mai activeze, muncitorii să rămână fără locuri de muncă”, a punctat unul dintre administratorii companiei, Ion Sârghi. În opinia conducătorilor „Natur Bravo”, merele, spre exemplu, ar fi achiziţionate de o companie din Edineţ, care, cică, lucrează ilegal şi propun un preţ de achiziţie mai mare. „Manifestăm protestul faţă de activităţile ilegale ale fabricii de conserve, faţă de Guvernul Republicii Moldova care tolerează aceste nereguli. Propunem ca statul să se implice în procesul de stabilire al preţului şi considerăm că trebuie să fie acelaşi. Unele fabrici nu îşi permit să achite sume mai mari pe materia primă”, a spus Mihai Camerzan, director general SA„Natur Bravo”.
La protest a fost prezent şi viceprimarul oraşului Ungheni, Petru Langa. Dânsul şi-a manifestat susţinerea faţă de protestari: „Trebuie să fim uniţi pentru a păstra locurile de muncă, iar fabricile din teritoriu să activeze”. Totodată dânsul a spus că autorităţile publice locale nu au suficiente pârghii pentru a acţiona în situaţia respectivă.
Vicepreşedintele raionului Ungheni, Alexandru Brânză, şi el a menționat că fabricile trebuie să activeze în localitate, ba chiar să fie deschise şi unele noi. În opinia dânsului, directorii fabricii de conserve trebuie să atragă o mai mare atenţie la felul cum îşi gestionează afacerea: „Merele nu vin la fabrica din Ungheni din cauza preţului mic de achiziţie, dar şi pentru că producătorii agricoli îşi primesc banii cu întârziere. E economie de piaţă. Trebuie să faceţi investiţii în fabrică. Iată tot adevărul. De ce să umblăm cu pancartele, dacă sunt inoportune? Dacă veţi schimba abordarea, camioanele cu mere vor face coadă la poarta fabricii”.
Organizatorii protestului au recunoscut că la fabrică demult nu au fost făcute investiţii în utilaj, unităţi de transport pentru că nu au avut posibilităţi. Dânşii au spus că statul ar trebui să le ofere subvenţii.
După ce au protestat preţ de câteva ore, angajaţii fabricii de conserve au adoptat o rezoluţie cu revendicările acestora, pe care urmau să o transmită Guvernului, ministerului de resort. De notat, persoanele care lucrează la compania „Natur Bravo” nu şi-au primit salariile în ultimele trei luni. Mihai Camerzan a afirmat că muncitorii îşi vor ridica salariul pe luna iulie chiar în ziua protestului.