Moldova se confruntă cu îmbătrânirea populației. În ultima perioadă, îmbătrânirea are loc foarte rapid din cauza migrației populației apte de muncă. Iar protejarea sănătății peroanelor în vârstă este la limită. Subiectul a fost discutat în cadrul unei mese rotunde privind îmbătrânirea sănătoasă, organizată de HelpAge International Moldova, transmite IPN.
Vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Iurie Osoianu, a vorbit despre mai multe programe de susținere a persoanelor în etate. Printre acestea și medicamentele compensate. De câțiva ani, este implementat un proiect de diagnosticare la nivel de asistență medicală specializată de laborator și asistență medicală primară pentru vârstnici. Vicedirectorul CNAM consideră că se cere și un program de nutriție corectă pentru persoanele în proces de îmbătrânire.
Natalia Silitrari, şefa Centrului de promovare a sănătății şi comunicare a Centrului Național de Sănătate Publică, menționează că protejarea sănătății peroanelor în vârstă este necesară pentru a reduce povara asupra sistemului de sănătate condiționată de bolile netransmisibile și alte boli caracteristice vârstei înaintate.
Potrivit Tatianei Sorocan, director HelpAge International Moldova, Moldova are multe restanțe pe domeniul sănătații vârstnicilor și accesului acestora la servicii de sănătate. Analiza și rapoartele de monitorizare arată că se cer programe noi, întrucât cele din prezent nu integrează în măsură suficientă necesitățile persoanelor în vârstă.
Rodica Gramma, dr. conferențiar universitar la Școala de Management în Sănătate Publică „Nicolae Testemițanu”, constată că acțiunile promovate astăzi nu au o dezvoltare coerentă pentru a atinge rezultate concrete. Sunt planificate mai degrabă acțiuni spontane, fără a avea o abordare comprehensivă pentru schimbarea unor comportamente și atitudini concrete cu risc pentru sănătatea persoanelor de anumite vârste.
Nu au fost identificate acțiuni care ar promova activitatea fizică și sportul ajustat particularităților de vârstă ale adulților sau persoanelor cu necesități speciale. De asemenea, nu e clară implicarea fiecărui actor responsabil din punct de vedere al resurselor necesare pentru realizarea acțiunii. Majoritatea activităților se limitează la informare și sensibilizare, a mai spus Rodica Gramma.
Potrivit recomandărilor HelpAge, este necesară determinarea țintelor pentru fiecare acțiune, dar și promovarea abordării intersectoriale și implicarea tuturor autorităților indicate în program. Experții mai recomandă separarea programelor pe capitole dedicate problemelor pe categorie de vârstă, respectiv, planificarea activităților fiecărui obiectiv reieșind din particularitățile necesităților fiecărui grup de vârstă, inclusiv ajustate la necesitate vârstnicilor.
La începutul anului 2019, în Republica Moldova locuiau 558,4 mii de persoane în vârstă de 60 ani şi peste, ceea ce constituie 20,8% din numărul total al populației. Circa 60% din numărul total al vârstnicilor sunt femei. Fiecare a treia persoană are între 60-64 ani, iar 11,3% sunt persoane care au depășit vârsta de 80 ani.