În cadrul săptămânii cărții și lecturii pentru copii, ce a avut loc între 1-7 aprilie, serviciul metodologic al Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir” a desfășurat un seminar metodico-practic zonal cu genericul „Basmele lumii în circuitul european”, ce a avut loc la Biblioteca Publică din satul Todirești.
Un rol important în cadrul activității date l-au avut bibliotecarele din zona Pârlița, acestea fiind bibliotecile Pârlița, Rădeni, Alexeevca, Grăseni, Chirileni, Hristoforovca și Negurenii Vechi. Comunitatea bibliotecară din raion a fost întâmpinată de gazde, în persoana bibliotecarei, Lilia Croitoru, și eroii din povești, Păcală și Tândală, interpretați de doi tineri din localitate, după care a urmat turul expozițiilor: „Farmecul basmelor lui Andersen”; „Magia de sub cușma lui Guguță”; „Fântâna nesecată a poveștilor lui Creangă” și „Frații Grimm și lumea lor de poveste”, dedicat celor patru scriitori (Ion Creangă, Spiridon Vangheli, Hans Christian Andersen și frații Grimm), promovați în contextul activității „Basmele lumii în circuitul european”.
Cu un discurs în fața celor prezenți a venit primarul localității Victor Baltag, care a apreciat activitățile și a dat undă verde în continuare participanților la seminar, menționând următorul lucru: „Suntem bucuroși să vă avem în calitate de oaspeți. Credem că activitatea de astăzi va fi una productivă și interactivă, ori aceasta dă posibilitate comunităților să interacționeze și să facă schimb de experiență”, a menționat primarul.
Cu un moment artistic au venit copiii de la grădinița din sat „Lăstărel”, care a au cântat și au recitat poezii. Seminarul a presupus reflectarea valorilor general-umane, atât în operele scriitorilor europeni, cât și acelor autohtoni, aceștia fiind Ion Creangă, Spiridon Vangheli, Hans Christian Andersen și frații Grimm. Despre istoricul activității și biografiei scriitorilor respectivi au vorbit cu lux de amănunte biliotecarele: Eugenia Oboroc (BP Chirileni); Vera Eloi (BP Alexeevca); Tatiana Ținevschi (BP Țighira), Inga Melenciuc (BP Negurenii Vechi) și Natalia Covali (BP Pârlița).
Despre importanța promovării valorilor europene prin lectură a vorbit Aliona Manciu, șefa serviciului metodologic al bibliotecii raionale, concluzionând următoarele: „Prin organizarea activității de astăzi ținem să scoatem în evidență acele valori general-umane de care trebuie să ne conducem desprinse din operele scriitorilor promovați astăzi, precum și din multe alte lucrări literare. Aceasta este doar una din activitățile ce reies din Programul Național „Moldova europeană – 2030”.
Pe agenda de lucru a seminarului a figurat și vizitarea muzeului de cultură și istorie a satului Todirești, în urma căreia bibliotecarele au rămas plăcut impresionate de exponatele văzute în acest muzeu. Momente de relaxare și destindere sufletească le-au fost oferite și de către colectivului teatral „Gură spartă” de la căminul cultural Todirești cu piesa „Comândul”, precum și interpretarea unel melodii populare interpretate de Elizaveta Mămăliga, conducătoare artistică în cadrul acestei instituții de cultură.
La finalul activității participantelor au fost felicitate de către directoarea Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir”, Nadejda Mihai, care le-a înmânat diplome de mențiune pentru prestația avută la lucrările seminarului zonal.