În prima săptămână a lunii august, are loc Săptămâna Mondială a Alăptării, un eveniment important organizat în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și alți parteneri din societatea civilă. Scopul acestui eveniment este de a promova și a susține alăptarea, evidențiind beneficiile pentru sănătatea copilului și a mamei.
Datele furnizate de către Centrul de Sănătate Publică Ungheni ne arată că în Republica Moldova, în anul 2021, 23.560 de copii au fost alăptați până la vârsta de 6 luni, iar în 2022 acest număr a scăzut la 22.159 de copii. În același timp, în anul 2021, 7.096 de copii au fost alăptați până la vârsta de 2 ani, iar în 2022 numărul acestora a crescut ușor la 7.407.
Tema din acest an se va concentra pe alăptare și muncă, oferind o oportunitate strategică de susținere a drepturilor esențiale ale maternității care sprijină alăptarea. Este esențial ca angajatorii și managerii să creeze condiții favorabile pentru alăptare în mediul de lucru, asigurând acordarea de maternitate adecvată, timp și spațiu pentru alăptare sau pentru extragerea și depozitarea laptelui matern. Opțiuni flexibile, îngrijirea copiilor la fața locului de muncă, lucru online, lucru part-time sau posibilitatea de a aduce copiilor la muncă pot contribui la susținerea programului alăptării și echilibrul între muncă și viața personală.
Importanța alăptării este incontestabilă, deoarece aceasta contribuie la reducerea riscului de infecții gastrointestinale la sugar și la creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copilului. Alăptarea exclusivă timp de 6 luni oferă multiple beneficii, precum și protecție împotriva infecțiilor, sursă importantă de energie și nutrienți, reducerea riscului de boli cronice și sprijinirea sănătății și bunăstării mamei.
În nr. 28 al ziarului „Unghiul” vom publica un material mai amplu la această temă, dar și cum a fost marcat acest eveniment la Ungheni.