Asociația Promo-LEX constată că restabilirea posturilor de poliție și a activității polițistului de sector în fiecare localitate, anulate în 2011 și 2012, ar putea deturna cursul implementării activității polițienești comunitare. Oferind un comentariu asupra inițiativei lansate de către prim-ministrul Ion Chicu, Promo-Lex constată că atât această inițiativă, cât și cea de majorare a salariului polițistului de sector ar putea conduce la nevalorificarea și irosirea resurselor financiare alocate în ultimii ani pentru reforma poliției și ar anula eforturile depuse în acest sens, transmite IPN.
Potrivit Asociației, care a monitorizat procesul de reformă a poliției, eșuarea reformei ar putea diminua credibilitatea autorităților publice centrale în fața cetățenilor și a partenerilor externi de dezvoltare. Promo-LEX menționează că între 2016–2019, perioada implementării Strategiei de Dezvoltare a Poliției, numărul sectoarelor de poliție a fost redus de la 205 la 173.
Asociația mai constată că, între 2016 și 2019, s-a optimizat activitatea sectoarelor de poliție, sub conducerea unui șef al sectorului de poliție, conform principiului specializării – „activitatea angajaților în teritoriile administrative deservite prin atașarea de o anumită localitate (post de poliție) fiind o practică depășită și care nu mai corespunde evoluției actuale a societății”.
În ultimii patru ani, până la 15% dintre funcțiile IGP au rămas vacante, iar pentru 2019–2020 au fost instituite sau extinse moratorii pentru acestea. Promo-LEX salută inițiativa de majorare a salariului polițistului de sector și de dotare a acestuia, însă consideră că aceleași beneficii trebuie oferite tuturor angajaților poliției. Potrivit Asociației, atât timp cât prin politica statală se instituie moratorii asupra funcțiilor vacante și nu sunt depuse eforturi pentru suplinirea acestora, mărirea salariului și dotarea nu vor duce la acordarea serviciilor de calitate și de reacționare promptă la sesizările cetățenilor.
Promo-LEX tinde să creadă că declarațiile conducerii țării privind asigurarea fiecărei localități cu câte un ofițer de sector înseamnă recunoașterea erorii la adoptarea moratoriului de încadrare a circa 2684 persoane în cadrul MAI, precum și necesitatea stringentă de suplinire, în special a numărului de ofițeri de sector.