Încă de la început, anul 2017 promitea a fi unul productiv, cu zeci de realizări importante la nivel de infrastructură, cultură și medicină. O parte din ele cu chiu și vai au fost finalizate, altele, ca să nu mai spunem care, au fost finisate însă fără a avea o funcționalitate 100%. Se pare că deja am făcut o obișnuință pentru lucrurile făcute pe jumătate, dar totuși aceste realizări le putem trece pe lista cazurilor fericite, pentru că au fost și unele promisiuni și speranțe, care pare că s-au dat uitării.
Printre proiectele cele mai îndrăznețe se numără centura de ocolire a orașului Ungheni, despre care Octavian Calmîc, pe atunci ministru al Economiei și Infrastructurii, anunța la data de 30 septembrie că începând cu 31 octombrie va fi dată în exploatare. Ultimatumul însă a fost amânat de două ori de atunci, dar lăsat pentru luna mai a anului curent.
Printre proiectele începute, dar care nu au fost finalizate până la data preconizată, se numără și Centrul Multifuncțional din municipiul Ungheni, cartierul Berești, precum și cel din satul Semeni. Nefinalizată sau mai bine zis stopată a rămas și acea fabrică de uscare a fructelor din comuna Valea Mare, care urma să asigure din vara trecută locuri de muncă, dar și oportunitate de a-și realiza fructele locuitorii comunei. Andrian Candu, președintele Parlamentului, chiar își luase angajamentul, la ultima sa vizită în Ungheni, de a se ocupa personal ca investitorul să pună pe roate acea fabrică.
Nici în privința apeductelor de grup nu s-a realizat proiectul conform planului din cauza întârzierii alocării bugetului promis din Fondul Ecologic. În exploatare urmau să fie date și apeductele de la Năpădeni și Rădenii Vechi, care însă nu s-au mai finalizat. Un alt proiect grandios a fost și cel de subtraversare a râului Prut a conductei cu apă potabilă, proiect care la un moment dat se stopase din cauza refuzului autorităților române, dar după lungi tratative se pare că autoritățile locale au găsit limbaj comun cu vecinii de peste Prut, iar Ludmila Guzun, președinta raionului Ungheni, anunță că acest proiect se preconizează deja pentru anul acesta.
Tot la începutul anului 2017, primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, vorbea despre un proiect de perspectivă, construcția unei noi stații de epurare a apei. Până la acest momemnt nu s-a reușit decât scumpirea apei, calitatea va mai aștepta.
Tot în anul trecut reforma spitalului din Ungheni făcuse multă vâlvă în rândul unghenenilor, urma să fie schimbat statutul instituției în unul regional. Aceasta presupunea construirea unui nou spital, dotat cu cele necesare, unde urma să se practice neurochirurgia, urologia, ORL, oftalmologia, cardiologia mini-invazivă etc. Directorul spitalului Andrei Alexeev se declarase pe atunci pentru această schimbare, având o părere pozitivă. Deși s-au purtat multe tratative la nivel naționat, reforma a fost stopată.
Și la capitolul drumuri promisiuni nu au fost puține. Tot în luna ianuarie al anului 2017 se discuta despre reparația capitală a străzilor Musatov și Vlad Țepeș din Ungheni și lucrări de reparație în curțile blocurilor de pe Alexandru cel Bun 32 și Boico 5 și 7. Tot pentru anul trecut a fost preconizată și construcția, cel puțin în variantă albă, a tuturor străzilor din municipiu.
Promisiuni s-au dat și pentru noi locuri de parcare pe strada Decebal, dar și acestea au fost date uitării sau nu s-au găsit surse extrabugetare. Totul începuse de la inițiativa directorului SRL „Avecom-Net”, Eduard Bejenari. Într-un demers către primărie acesta solicitase permisiunea de amenajare a unei parcări în fața magazinului „Arena” situat pe strada Decebal. Doar că atunci primarul a venit cu inițiativa de a se face locuri de parcare de-a lungul întregii străzi, dar și aceste inițiative s-au dat uitării.
Poate totuși 2018 va fi mai bogat în resurse financiare extrabugetare, care să permită autorităților centrale și locale realizarea acestor promisiuni.