Locuitorii unor sate se plâng că, începând cu 20 octombrie anul trecut, nu și-au văzut primarii, care au promis că vor restaura sau vor face iluminat stradal, alții că vor repara drumurile sau chiar vor construi sisteme de canalizare. După cum a remarcat unul dintre interlocutorii telefonici, în timpul campaniei electorale umblau buluc, i-ar acum – țipenie, nici să le telefonezi nu reușești. Ei știu de o singură justificare – una-două și spun de coronavirus.
Satul Bumbăta
Începem conversația despre promisiunile făcute în campania electorală și cele deja realizate cu primarul satului Bumbăta, Dumitru Paladi, care a menționat că nu a promis nimic, pentru că știe perfect ce are de făcut și, pe cât e posibil, rezolvă problemele. Pe parcursul mandatului trecut, s-a rezolvat chestiunea legată de grădiniță, care poate fi frecventată de circa 80 de mici săteni, toate cele trei clădiri au fost reparate, s-a cumpărat mobilier nou. A fost renovată Casa Sportului de la stadion. Reușesc să repare anual, în principal în versiune albă, aproximativ 800 de metri de drumuri, deși anul trecut au asfaltat 400 de metri, iar mai devreme – un kilometru în cadrul proiectului „Drumuri bune”. Primarul speră că anul acesta va fi posibil să facă ordine pe o porțiune de drum, inclusiv cu contribuția Consiliului Raional. În martie-aprilie, au fost deja făcuți aproape 700 de metri în variantă albă.
S-au investit 70 de mii de lei în Oficiul Medicilor de Familie pentru repararea scărilor și copertinei, acum se pregătesc să repare primul etaj din contul medicinei prin asigurare – este vorba despre 125 de mii de lei și 30 de mii din partea primăriei pentru a face un bloc sanitar – asistentele medicale și medicii nu trebuie să folosească toaleta din curte. Oficiul nu este al primăriei, însă oamenii sunt ai lor. În sfârșit, s-a rezolvat problema oficiului poștal, urmează să fie reparate încăperile bibliotecii. Primarul nu uită de casa de cultură, a cărei construcție a început-o fiind conducătorul sovhozului din localitate care nu mai există de mult. Și nu numai că nu uită, dar ia măsuri. Dacă ar avea 5 milioane de lei, construcția ar fi finalizată până la sfârșitul anului. Apropo, anul acesta iluminatul stradal a fost realizat pe o lungime de 2 km, în total 6 km. Potrivit primarului, satul este iluminat în proporție de 40%.
Am vorbit îndelung cu primarul, care cunoaște satul și problemele sale mai bine decât propria curte, despre ce s-a făcut, de ce mai este nevoie, dacă nu ar fi lipsa de fonduri pe care încearcă să le găsească pe toate căile posibile.
Comuna Pârlița
Comuna Pârlița este compusă din două sate – Pârlița și Hristoforovca. În acest sat, potrivit primarului Ludmila Nistor, au terminat recent instalarea iluminatului stradal pe o distanță de aproape un kilometru. Primarul tânăr și destul de energic spune că aici sunt planificate reparații rutiere împreună cu iluminatul, dar nu știe dacă va fi posibil să continue lucrările de iluminat anul acesta, dar că ambele sate vor fi iluminate în timpul mandatului său poate spune cu siguranță. Ea a promis și o va face. Am vorbit și despre viitorul teren de joacă bine amenajat în satul Hristoforovca, unde va fi de asemenea un stadion, un teren de volei și trei aparate de antrenament, bănci. Se pare că lucrările sunt deja în curs. În Pârlița, în apropiere de fabrica de vin, este un frumos parc, pe care intenționează să-l amenajeze, să instaleze o scenă.
De asemenea, primarul intenționează să abordeze problema furnizării apei în Hristoforovca, deoarece au proiectul și intenționează să meargă cu acesta la Fondul Ecologic. În același timp, o parte din lucrări au fost deja finalizate. În ceea ce privește finalizarea apeductului mult pătimit din Pârlița, interlocutoarea a menționat că, până nu va semna contractul de finanțare, nu va vorbi nici despre asta, dar munca continuă.
Comuna Hârcești
Vorbim cu Tatiana Sîrbu, primarul comunei Hârcești, ce unește și satele Mânzătești, Drujba și Leordoia, care a menționat că în satul Leordoia locuiesc doar 25 de oameni.
„Ce se poate realiza dacă suntem cu toții în carantină? Singurul lucru care se putea face în acest moment a fost repararea clădirii primăriei”, spune ea. Înainte de asta a fost finalizată reparația din mijloacele Fondului Rutier a drumului pe două ulițe din satul Drujba. A promis că va face iluminat stradal aici, e gata devizul de cheltuieli, dar nu sunt bani și deocamdată nu pot face nimic, dar imediat ce starea de urgență se va încheia, vor căuta finanțare. În același sat intenționează să realizeze un ministadion, unde vor fi instalate echipamente pe măsura posibilităților. Se va face ceea ce permite bugetul comunei. „Am înțeles că oamenii vor totul dintr-o dată, dar ei nu se gândesc că pentru toate e nevoie de bani. Unii cred că primarul ar trebui să vină chiar și să le cosească iarba lângă poarta casei. Apropo, doar cinci persoane lucrează la primărie și nu există niciun mijloc de transport”. În vocea interlocutoarei se simte ofensa.
E inutil să spun că e imposibil de făcut tot ce doresc oamenii. În același timp, multe probleme sunt create chiar de ei, cu toate acestea, cer să fie soluționate imediat și refuză să înțeleagă și să accepte că fără ajutorul lor, fără sprijinul lor, uneori financiar, nu pot fi rezolvate problemele, oricât s-ar indigna și ar cere sătenii, nu se vor produce modificări vizibile.