Săptămâna trecută, Ilie C., locuitor al satului Bușila, apelând la redacție, s-a indignat de faptul că autoarea acestor rânduri a scris despre un proiect, în cadrul căruia trebuie să se facă un miniparc lângă grădiniță, dar, de fapt, copiii mai că nu se îneacă în noroi în drum spre instituție. Ce-i drept, materialul despre acest proiect, în cadrul căruia trebuie să se facă nu doar miniparcul, dar și să fie plantați 40 de copaci, să se instaleze bănci, corpuri de iluminat, coșuri de gunoi, a fost unul publicitar și aparține inițiatorilor proiectului. De ce bărbatul s-a năpustit asupra unui jurnalist nu e greu de ghicit – e mult mai ușor să-ți prezinți pretențiile față de el decât față de primarul satului. Deși nu aceasta este esența, ci drumul și proiectul.
Primarul satului, Valeriu Toderică, a menționat că realizarea proiectului va începe îndată ce vremea va permite, cu atât mai mult cu cât banii sunt deja pe cont. În ceea ce privește drumul, el, ca peste tot, nu este prea bun, mai ales în partea de jos a satului. Drumul principal care duce la grădiniță a fost asfaltat pe vremuri și se înțelege că parțial este distrus, dar, cu toate acestea, e mai bine decât în variantă albă. Noroi poate fi pe o porțiune de aproximativ 150 de metri de grădiniță, din altă parte. Acolo e noroi și gheață, pentru că în acel loc curge un pârâu și iarna, și vara, atunci când plouă, apa din direcția grădiniței și din sat curge încolo. Cu vreo 4 ani în urmă, drumul a fost reparat, s-au cheltuit 50 de mii de lei, dar ploile nu au lăsat nici urmă din el. De unde curge apa nici ei nu știu. În acel loc au instalat un furtun, au săpat o fântână în speranța că apa pe „drumul” acesta se va scurge în ea, dar degeaba. Apropo, pe acest drum și primarul merge la muncă. Da, acel teren poate fi ocolit pe șoseaua centrală, dar vor face în plus un kilometru și jumătate. Ce-i drept, primarul speră că dacă în acest an vor reuși să se ocupe de sistemul de canalizare din sat, atunci problema în ce privește acest pârâu va fi soluționată.
Potrivit directoarei grădiniței, Tamara Oboroc, există o porțiune de drum de la punctul medical, reparată la deschiderea grădinitei. Instituția în cauză anul curent va împlini 35 de ani și până acum drumul, desigur, s-a distrus. Problematic este și sectorul pe care mereu se acumulează apă. Se presupune că încă la construcția grădiniței au fost comise unele încălcări și, probabil, apele subterane sunt aproape, deoarece în acea parte a satului apa s-ar aduna și în beciuri.