Proiectul Livada Moldovei a fost extins la întreg sectorul agroalimentar. Agricultorii și fermierii sunt invitați să depună dosarele pentru creditare începând cu 1 ianuarie 2024. Modificarea se conține în Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) în vederea implementării Proiectului „Livada Moldovei”, ratificat de Parlament la 7 decembrie, transmite IPN.
Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean, a precizat într-un briefing de presă că în perioada 2016-2023 au beneficiat de credite în cadrul de proiectului „Livada Moldovei” circa 530 de agenți economici. Investițiile au fost făcute în mod special în tehnologia post-recoltare, infrastructura de procesare a producției horticole, vinificație și viticultură, sistemele de protecție și îngrijire a plantațiilor horticole.
Andrian Digolean a remarcat că prin ratificarea proiectului se urmărește redresarea structurală a întregului lanț valoric din sectorul agro-alimentar. Prin acele modificări se vrea acoperirea tuturor sectoarelor din domeniul agro-alimentar. Au fost extinse activitățile eligibile pentru zootehnie. Agricultorii vor putea accesa credite pentru creșterea animalelor și procesarea producției de origine animalieră. Se vor face investiții în producerea culturilor cerealiere și a culturilor tehnice. De asemenea, se va pune accent pe dezvoltarea acvaculturii, apiculturii, turismului. Rămân eligibile sectoarele horticol și vitivinicol.
Directorul „Livada Moldovei”, Iurie Brumărel, a spus că resursele sunt limitate la circa 500 de milioane de lei din fondurile BEI și se planifică ca, pe lângă proiectele investiționale din portofoliu, să fie finanțate inclusiv proiecte din domeniul zootehnic și creșterii cerealelor.
Plafonul minim de finanțare este de 5 mii de euro, iar cel maxim, de 5 milioane de euro per beneficiar. Perioada de grație este 4 ani, iar maximă de împrumut 10 ani. Toate facilitățile fiscale sunt oferite.