Banca Națională a Moldovei (BNM) și Asociația CFA România au încheiat marți, 2 noiembrie, un acord de parteneriat, pentru implementarea în Republica Moldova a Proiectului de educație financiară „Generația I”, în cadrul unui eveniment internațional, cu genericul: „Educația financiară – un beneficiu personal, social și economic”, menit să încurajeze responsabilizarea financiară individuală, oferind publicului larg resurse educative, transmite IPN.
Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a precizat că proiectul „Generația I” este pentru mai multe generații și s-a afirmat cu succes în România, fiind inițiat și promovat de către Asociația CFA România (Chartered Financial Analyst România), pentru toți cei care doresc să își creeze o viziune pe termen lung în realizarea independenței lor financiare.
„Timpul ne învață că trebuie să fim deschiși către schimbare și să luăm decizii pentru a ne mișca înainte. Viața e plină de provocări, iar cea financiară ne pune în față nevoia de a ne informa, de a cunoaște mai multe pentru a ne ține soarta în mâini și pentru a fi independenți din punct de vedere financiar. Indiferent de activitatea profesională, acceptăm în viața noastră utilitatea și inovația pe care le observăm permanent în mediul financiar. Este o cale spre independența financiară, care este atât de necesară pentru un viitor asigurat”, a menționat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.
Alexandra Smedoiu, președinta Asociației CFA România, a subliniat că a fost lansată campania „Generația I” – generația independentă pornind de la ideea că cei dintre noi care nu iau măsuri de economisire și investire în timpul anilor activi, riscă să depindă de banii de la stat, de sistemul public de pensii, sau devin poveri pentru copiii lor la bătrânețe. Conceptul „Generației I” s-a născut tocmai din faptul că educația financiară este foarte scăzută, dar sunt oameni care își doresc să obțină independența financiară”, a detaliat Alexandra Smedoiu.
Dorin Badea, membru al Consiliului Director al Asociației CFA România, a precizat că, în România, în prima fază a proiectului, au fost dezvoltate resurse online, apoi au fost construite 10 podcasturi, după care a urmat un chestionar online, promovarea proiectului pe online și pe diverse canale media. În România proiectul se implementează în faza a treia, iar până în prezent Campania „Generația I” a atins peste 4,5 mln de oameni.
Participanții la eveniment nu au oferit deocamdată detalii despre cum poate fi accesat proiectul „Generația I” în Republica Moldova.
Proiectul este lansat în Republica Moldova și în contextul Zilei Internaționale a Economisirii, marcată anual la 31 octombrie.