În prima ședință plenară din sesiunea de primăvară Parlamentul a votat în a doua lectură, finală, mai multe proiecte de legi. Printre acestea se numără amendamentul prin care se extinde lista subiecților obligați să depună declarații de avere și interese personale, transmite IPN.
Lista subiecților declarării averii și intereselor personale va fi extinsă și asupra angajaților autorităților/instituțiilor publice la autogestiune și a persoanelor cu funcții de conducere a subdiviziunilor din cadrul instituțiilor publice bugetare. Și președinții și vicepreședinții partidelor politice, membrii organelor executive centrale ale formațiunilor politice vor fi obligați să depună declarația de avere și interese personale. De asemenea, declarații de avere și de interese vor depune și persoanele cu funcții de control din cadrul întreprinderilor de stat și întreprinderilor municipale, societăților comerciale cu capital de stat.
În lectură finală a fost votat și proiectul prin care se instituie Fondul național al culturii. Acesta reprezintă un nou mecanism de susținere financiară a programelor și proiectelor culturale și editoriale. Prin intermediul Fondului național al culturii vor fi finanțate programe de susținere a proiectelor organizațiilor necomerciale în domeniul culturii, a activității editoriale și de traduceri literare, a revistelor culturale, a activităților editoriale și de traduceri literare, programe locale de dezvoltare culturală, programe de mobilitate artistică și culturală.
Deputații au ratificat acordul care prevede acordarea de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a unui grant în valoare de 600 de mii de euro. Banii sunt destinați pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”.
Parlamentul a ratificat și acordul care prevede asistență financiară nerambursabilă în valoare de 300 de milioane de yeni japonezi, ceea ce constituie aproximativ 1,9 milioane de euro. Astfel, Republica Moldova va beneficia de un grant din partea Guvernului Japoniei pentru implementarea proiectului „Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți”.
Acordul de grant are drept scop facilitarea accesului fermierilor mici și mijlocii la surse financiare ieftine în vederea procurării fertilizanților, materialului semincier, pesticidelor și altor îngrășăminte. Agricultorii vor obține acces la fertilizanți cu preț redus, scutiți de taxa pe valoare adăugată la import și cu posibilitatea de achitare în rate și fără gaj.