Chiar dacă nu sunt atât de evidente, în oraşul Ungheni sunt în derulare 5 proiecte investiţionlae destul de mari. La acest subiect, în cadrul şedinţei Consiliului Orăşenesc, o informaţie amplă a prezentat viceprimarul Cristofor Codreanu.
O adevărată problemă este construcţia sistemului de captare şi evacuare a apelor pluviale de pe străzile Ştefan cel Mare şi Decebal. Deşi contractul de antrepriză a fost semnat încă la sfârşitul lui 2013, iar lucrările începute în iunie-iulie 2014, nici până în prezent proiectul nu este finalizat. Urmau să fie făcute investiţii de circa 7 mln. lei, au fost însă executate lucrări de 3 mln. 500 mii lei. Banii au venit din partea Fondului Ecologic Naţional, primăria acoperind 15% din cheltuieli. Anume la acest proiect s-a oprit mai amănunţit viceprimarul, deoarece consilierii au cerut să facă o claritate. Firma contractantă este SRL „Litarcom” din Chişinău. „Primăria ar trebui să contracteze un specialist pentru elaborarea expertizei calităţii lucrărilor efectuate. În baza raportului, vom avea motiv oficial pentru a ataca antreprenorul în instanţa de judecată. Până la urmă va fi şi o lecţie pentru toţi cei iresponsabili”, a propus consilierul PDM Ion Ţâţu. Viceprimarul a concretizat că încă în luna mai a acestui an, primăria a reziliat contractul cu această firmă, iar pe 4 octombrie va avea loc o nouă licitaţie pentru continuarea lucrărilor la acest proiect.
Un alt proiect, la fel realizat din aceeaşi sursă, este consolidarea malului râului Prut, construcţia reţelei de canalizare şi evacuare a apelor pluviale de pe străzile Romană şi Prutului. Valoarea investiţiei este de circa 5 mln. lei. Până în prezent, antreprenorul SRL „Credo-industry” din Chişinău a executat lucrări de 3 mln. lei. Acelaşi antreprenor, la fel cu finanţare din Fondul Ecologic Naţional cu contribuţia primăriei, efectuează reparaţia capitală a colectorului de canalizare de pe strada Alexandru cel Bun. Au fost executate lucrări de 6 mln. lei, urmează să mai efectueze de circa 2 mln.
De fapt, locuitorii de pe strada Alexandru cel Bun au simţit pe pielea lor ce înseamnă reparaţie capitală a unei străzi. Din luna martie, SRL „Dortehtrans” din Chişinău până în prezent a executat lucrări de numai 400 de mii de lei din costul total de circa 2 mln. lei. De data aceasta, investiţia este din bugetul local.
SRL „Pancons-Com” din Chişinău efectuează lucrări de construcţie suplimentară la grădiniţa „Andrieş”, mijloacele financiare fiind alocate din Fondul pentru Eficienţă Energetică şi, desigur, cu contribuţia primăriei. Urmează să fie efectuate lucrări încă de circa 400 de mii de lei, până în prezent fiind executate de aproximativ 3 mln.