Forța motrice a dezvoltării unei comunități sunt oamenii. Cetățenii activi și implicați pot produce o schimbare și contribui la crearea condițiilor mai bune de trai. Acest fapt au demonstrat-o unghenencele Nina Grădinaru, locuitoare a cartierului Ungheni Vale, și Viorica Său, locuitoare a cartierului Vasilica.
În luna septembrie, curent, dânsele au aplicat la Programul de Granturi Mici lansat de Fundația Comunitară Ungheni (FCU_2019) -„Cetățeni activi pentru comunități durabile”/Ediția XX, pentru finanțarea a două proiecte comunitare. Este vorba de proiectele „Leagănul Copilăriei” (buget total – 99450 mii lei), implementat de AO „Alături de copiii noștri” și „Foișorul Înțelept” (buget total – 34600 mii lei) implementat de Grupul de Inițiativă Locală „Vasilica”. Rezultatul eforturilor depuse sunt deja vizibile, proiectele fiind pe ultima sută de metri de implementare. Astfel, în cartierul Ungheni Vale a fost amenajat spațiul verde în Parcul „La izvor” prin pavarea aleilor, instalarea toboganelor, a băncilor și urnelor de gunoi. În cadrul proiectului „Foișorul Înțelept” au fost desfășurate activități de promovare a unui mod activ de viață în rândul vârstnicilor și de amenajare a spațiului din preajma Centrului Cultural „Regina Maria” prin instalarea unui foișor și plantarea arborilor. Ambele proiecte au fost susținute financiar de Primăria municipiului Ungheni, care a oferit o contribuție de 15 mii lei pentru implementarea proiectului „Foișorul Înțelept” și 64 mii lei pentru implementarea proiectului „Leagănul Copilăriei”.
De altfel, Primăria Ungheni a susținut mereu proiectele societății civile dornice să pună umărul la dezvoltarea orașului. „Suntem deschiși pentru idei interesante și inovative din partea cetățenilor dacă acestea sunt bine formulate și argumentate”, a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni. Referindu-se la proiectele implementate în cartierele Ungheni Vale și Vasilica, primarul a apreciat implicarea unghenenilor de aici și a îndemnat locuitorii celorlalte cartiere să ia exemplu: „Ne bucură faptul că avem cetățeni activi, gata să ofere timp și efort, în mod voluntar, pentru un oraș mai frumos, pentru fericirea celor din jur. Scrierea și implementarea unui proiect comunitar este un exercițiu deloc ușor, dar care demonstrează maturitate unei societăți”.
Întrebată ce a motivat-o să aplice pentru implementarea unui proiect de care să beneficieze oamenii din jur, vecinii, prietenii, Nina Gradinaru, coordonatoarea proiectului „Leagănul Copilăriei”, spune că și-a dorit ca locatarii celui mai defavorizat cartier al orașului (Ungheni Vale) să devină activi, uniți și mai puțin indiferenți față de soluționarea problemelor din cartier: „Cel mai dificil a fost să conving locatarii să se implice în activitățile proiectului. La început era greu să ajungi la inima lor, dar acum le place tuturor rezultatul, sunt mândri că sectorul în care locuim începe sa aibă un aspect frumos”. Dânsa a menționat că cei mai activi au fost angajații și elevii Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei. „Activitățile proiectului vor continua, în fiecare primăvară și toamnă. Vrem să plantăm flori, să îngrijim clumbele, izvorul. Vom munci în continuare pentru a transforma terenul de lângă izvor într-un parc modern. Deci îi invităm pe toți să participe pentru că de noi depinde cum va arăta acest parc.”, a adăugat Nina Grădinaru.
Despre faptul că nu a fost ușor ne mărturisește și Viorica Său, coordonatoarea proiectului „Foișorul Înțelept”: „Este greu să aduni oamenii în jurul tău și mai ales să le schimbi mentalitatea, să-i faci să înțeleagă că orice bun trebuie păstrat, îngrijit, pentru că aparține tuturor și s-a muncit pentru el. Mulțumesc echipei care s-a implicat cu suflet și partenerilor care au fost foarte receptivi”.
Chiar dacă implementarea unui proiect presupune mult efort și este remunerat doar prin satisfacția personală, ea afirmă că va continua să implementeze proiecte pentru oameni și pentru localitate: „Este o provocare pentru mine, îmi place schimbarea. Îmi place să-mi privesc realizările când trec zilnic pe acolo, dar în același timp mă doare pentru că nu se păstrează, au rupt și 2 copaci, recent plantați. Ce mă motivează să mă implic? – Dragostea pentru baștină și amintirea față de părinți, ei nu mai sunt, dar știu că s-ar fi bucurat de această realizare”.