Potrivit specialiștilor în ecologie, problema gunoiștilor din țara noastră aducе un prejudiciu major sistemului ecologic și celui de sănătate publică. Din acest considerent la nivel de țară la sfârșitul anului 2023 a fost lansat proiectul „Comunicarea strategică pentru implementarea Programului Național de deșeuri solide în Moldova” în parteneriat cu Asociațiile obștești „Eco Vizor” și „E- circular”, Ministerul Mediului și cu suportul Ambasadei Suediei prin intermediul căruia urmează a fi pusă baza unei infrastructuri de colectare, reciclare și depozitare a deșeurilor solide, care va viza 8 regiuni de gestionare a deșeurilor din țara noastră. Una din aceste regiuni este și raionul Ungheni, care face parte din regiunea 5 și va include raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași.
Pentru a informa comunitatea despre scopul unui asemenea proiect două reprezentante a asociațiilor ce fac parte din acest proiect au familiarizat recent un grup de bibliotecare din raion despre scopul și impactul proiectului dat.
Potrivit lor prin acest proiect la nivel de țară urmează a fi cuprinse 506 localități și gestionate 306 gunoiști. Conform ideii de proiect, în regiunea 5, zona Ungheni există 112 gunoiști, care urmează a fi lichidate prin selectare a deșeurilor solide de cele menajere, iar gunoiul menajer să fie stocat într-un depozit final, ce urmează a fi construit în raza localității Florițoaia Veche, din raionul Ungheni. La fel, potrivit partenerilor de proiect, în anumite localități din cele 3 raioane vor fi construite stații de colectare sortare și reciclare a deșeurilor, după care deșeurile menajere vor fi transportate la stația finală de depozitare, un depozit de tip închis, construit după o tehnologie europeană. La nivel de stat urmează a fi procurat echipamentul de selectare, reciclare și transportare a deșeurilor, care va fi utilizat la stațiile respective.
În discuțiile lor cu specialiștii din domeniul biblioteconomic experții pe probleme de comunicare au menționat că un lucru pe care va trebui să fie făcut în continuare este comunicarea cu societatea pentru a li se explica necesitatea implementării unui asemenea proiect. În acest sens dânșii au menționat că se fac apeluri către autorități publice locale, organizații neguvernamentale, profesori și alte entități pentru a se implica în acest proces.
Tamara Roman, locuitoare a satului Florițoaia Veche a menționat că cetățenii din această localitate nu sunt întru totul de acord ca acest depozit să fie construit în zona lor de reședință: „Oamenii sunt cam îngrijorați de acest lucru, de aceea e necesar să li se explice în ce vor consta procedurile și despre inofensivitatea acestei stații de depozitare”.
„Știm că oamenii se îngrijorează de acest lucru, însă vom discuta cu ei, pentru a le spulbera fricile, le vom lămuri care e situația reală. Oamenii își închipuie gunoiștea tradițională, deschisă, de la care vântul împrăștie deșeurile și miroase în jur. Stația aceasta, însă va fi de tip închis și va avea multe straturi de protecție, care vor proteja și solul, și apa, și aerul. O parte din deșeuri vor fi transportate în afara zonei Ungheni și că gunoiul menajer ce urmează a fi depozitat să rămână doar 10-20%. Este necesar de făcut acest lucru, căci situația în Republica Moldova la acest capitol este una deplorabilă. Foarte multă murdărie se scurge în lacuri, fântâni, izvoare și aproape pe lângă fiecare pădure avem câte o gunoiște improvizată. În Republica Moldova avem peste 1000 de gropi de gunoi deschise, iar după implementarea acestui proiect, sperăm să avem doar 8 gropi de tip închis. În Suedia, de exemplu, la depozitul de gunoi ajunge doar 1% de gunoi menajer, noi însă vom fi încă departe de acest indicator”, a relatat Iulia Covaliova, asistent de proiect.
Potrivit coordonatoarei de proiect Vica Diavor, pentru raionul Ungheni implementarea unui asemenea proiect va constitui un mare avantaj, deoarece vor fi create locuri de muncă, iar pe linia Guvernului vor veni finanțări considerabile în valoare de 55 milioane de euro.
De menționat că această infrastructură va fi gestionată de către o societate pe acțiuni locală, iar membrii acestei asociații fac parte din consiliile raionale Ungheni, Nisporeni și Călărași.