Recent specialiștii din domeniul culturii din raionul Ungheni au participat la un atelier de dezvoltare profesională. Pe ordinea de zi – mai multe subiecte de actualitate și de perspectivă.
Vadim Pîslaru, şeful Secției Cultură și Turism Ungheni a abordat aspectele organizaționale și de conținut ale colectivelor artistice de amatori, și a celor model, a punctat sarcinile pe care le au de îndeplinit acestea.
De asemenea, în cadrul atelierului au fost puse în discuție proiectele anului 2024, structura și componentele esențiale. Printre acestea se numără „Nunta cea de altă dată”, care are drept scop creșterea gradului de conștientizare a populației privind importanța familiei tradiționale ca element de bază a dăinuirii omenirii prin cercetare, punere în valoare și transmiterea bogăției spirituale a neamului.
„Prin aceste proiecte ținem să identificăm, să valorificăm și să păstrăm acele obiceiuri și tradiții de nuntă, de altădată, să revenim la ele pentru a ne deosebi ca neam și cultură, iar pentru aceasta un rol important le revine specialiștilor din domeniul culturii”, a menționat Galina Moraru, specialist principal Secția de Cultură și Turism Ungheni.
Un alt proiect pe care și-l propun spre implementare în anul curent este și realizarea unui studiu al bucătăriei tradiționale „Ca la noi …” în colaborare cu Ziarul „Unghiul”, în scopul identificării celor mai delicioase bucate tradiționale locale și identificarea metodelor de promovare a lor.
Specialiștii din domeniul culturii au mai menționat că nu mai puțin lipsit de importanță va fi și proiectul de editare a comunicărilor din cadrul edițiilor simpozionului „Efim Junghietu – IN MEMORIAM” în colaborare cu Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, proiectul „Fotografii – mărturii”, ediția 2024.
„Prin tot ce studiem este important să punem în valoare omul, personalitatea, care a lăsat lucruri frumoase și de valoare pentru posteritate. Avem încă multe de explorat și e de datoria noastră de a le descoperi și a le disemina generațiilor premergătoare”, a specificat Galina Moraru.
Cu o relatare amplă despre „Recuperarea Tezaurului Fotografic” a venit în cadrul atelierului, Ștefan Susai, cercetător științific din Iași, România, care a menționat cât de necesar este acest lucru în procesul de înveșnicire a memoriei locale. „Este un lucru important, salvarea zestrei fotografice de la sat, căci în pozele vechi se ascund multe istorii păstrătoare de tradiții populare. De aceea, este necesar să le căutăm la persoanele în vârstă, căci picătură cu picătură se compune și se înveșnicește memoria trecutului”, a menționat acesta.
Tatiana Babin, specialist principal Secția Cultură și Turism Ungheni a prezentat regulamentul festivalului – concurs de folclor al copiilor „Galina Popovici”.
La finalul activității, Galina Moraru a reiterat necesitatea elaborării unui studiu privind resursele culturale și umane existente în raionul Ungheni și evaluarea potențialului acestora.