Moldova încă se mai află la coada clasamentului european în ceea ce privește suprafețele împădurite. Cu o rată de împădurire de doar 11%, este mult sub media europeană de 35%. Decenii la rând, pădurea a fost ignorată, exploatată și transformată din patrimoniu comun în resursă privată. Totuși, vremurile se schimbă și programul strategic de împădurire aduce deja rezultate palpabile, a constatat ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, la Forumul Național al Împăduririi, desfășurat astăzi la Chișinău, transmite IPN.
„Avem primele 16 mii de hectare împădurite, iar până la sfârșitul anului vom avea 22 de mii de hectare. Împădurirea nu este un teren de negociere, ci un angajament pentru viitor. Cine vrea să fie parte a acestui efort trebuie să se așeze la masă cu bună credință, cu responsabilitate și respect față de lege și de oameni”, a subliniat ministrul mediului.
Sergiu Lazarencu a menționat că Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor este nu doar despre plantarea copacilor, este „o reformare din temelie a întregului sector silvic”.
Digitalizarea, capacitarea întreprinderilor silvice, trasabilitatea lemnului, separarea atribuțiilor sunt transformări care vor ajuta în lupta cu ilegalitățile și corupția din sistem, a punctat ministrul.
Anul trecut, a fost elaborat programul de dezvoltare a pădurilor din Moldova, cu un buget estimat la 435 de milioane de euro.
„Acest proiect ne-a permis deja să semnăm un contract pentru o finanțare de 200 de milioane de euro cu Banca Europeană de Investiții – o premieră absolută pentru domeniul forestier din țara noastră”, a relatat oficialul.
Sergiu Lazarencu a subliniat inclusiv contribuția Agenției Franceze pentru Dezvoltare (AFD) la fortificarea sectorului forestier din Moldova, care se ridică la 40 de milioane de euro.
Prezent la forum, șeful Oficiului AFD din Moldova, Maxime Lebovics, a spus că investițiile în împădurire reprezintă o certitudine pentru viitor, „pădurile sunt aliații noștri în rezervarea biodiversității, în crearea rezilienței în comunități și în lupta cu schimbările climatice”.
Maxime Lebovics a menționat că angajamentul Republicii Moldova de a reforma inclusiv legislația și de a extinde suprafețele împădurite cu peste 150 de mii de hectare este cu adevărat o misiune importantă, care va duce la sustenabilitatea ecologică.
Forumul Național al Împăduririi s-a desfășurat sub genericul: „Pentru fiecare copac, pentru fiecare viitor”.