Unii pacienți acuză în ultima vreme programările la Secția Consultativă din cadrul Spitalului Raional Ungheni, amplasată în incinta Centrului de Sănătate, și spun că acestea au devenit un coșmar. Până se văd în cabinetul medicului specialist, oamenii ar fi nevoiți să aștepte luni întregi.
Chiar dacă anumiți specialiști lipsesc, nici măcar cei care sunt nu ar mai reuși să primească numărul existent de pacienți, astfel se văd nevoiți să-i programeze abia peste 2-3 luni. O perioadă prea lungă, mai ales pentru cei aflați într-o situație critică. Iar la unii specialiști unghenenii spun că poți să ajungi doar printr-o minune. Revoltătoare este situația și în cazul medicului cardiolog, despre care se spune că s-ar face programări doar în cazuri de urgență, ceea ce îi lasă nedumeriți pe pacienții cardiaci, care susțin că pentru ei mereu este o urgență, dacă solicită o programare la specialist.
Pe de altă parte, Ghenadie Șerbul, șeful adjunct al Spitalului Raional, ne-a declarat că pentru a se fluidiza numărul pacienților, astfel încât accesul la serviciile medicale să fie mai rapid, iar medicii să poată primi un număr mai mare de pacienți pe zi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a emis ordinul nr. 414 din 31.05.2017. Vizitele la medicii specialiști sunt repartizate în două categorii: justificate și nejustificate. În cazul în care pacientul s-a adresat la medicul de familie, iar acesta a constatat că nu ține de competența lui, atunci medicul îi dă îndreptare către un anumit specialist. Excepţie fac cazurile de urgenţă cu documentație confirmată de cadrele medicale ale asistenţei medicale urgente prespitalicești sau ale centrelor de sănătate conform listei urgențelor din Programul Unic, ne-a explicat acesta.
Cum procedează un medic de familie în astfel de cazuri, am consultat părerea Tatianei Moraru, medic de familie în cadrul Centrului de Sănătate Ungheni. La rândul său, aceasta a ținut să menționeze că în programul medicilor de familie și al specialiștilor sunt rezervate locuri și pentru cazurile urgente, fiindcă niciodată nu poți ști ce va interveni. Respectiv, dacă un pacient vizitează medicul de familie și acesta consideră că are nevoie neapărată de o consultație a unui specialist, medicul de familie îi va face un bilet de trimitere urgentă sau va organiza o comisie împreună cu acesta pentru a stabili starea pacientului. Totodată, Tatiana Moraru a mai făcut o referire cu privire la pacienții din ziua de azi, care nu vor să se adapteze noului concept de vizită la medic și se adresează cu scopul de a rezolva într-o singură zi toate problemele.