Guvernul a aprobat Programul național de dezvoltare locală „Satul European” pentru anii 2024-2028. Acesta prevede că până la finalizarea implementării în 500 de localități din țară să fie îmbunătățită infrastructura socială locală. De asemenea, pentru mai bine de jumătate de milion de cetățeni să fie asigurat un acces îmbunătățit la infrastructura tehnico-edilitară locală, transmite IPN.
„Scopul programului este îmbunătățirea condițiilor de trai, creșterea atractivității investiționale și asigurarea unei dezvoltări durabile a localităților Republicii Moldova. Vom face asta prin accelerarea ritmului de echipare a unităților administrativ-teritoriale cu toată infrastructura necesară”, a declarat ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, la ședința Guvernului.
Potrivit lui, programul prevede consolidarea capacității a 400 de angajați din cadrul administrațiilor publice locale în implementarea proiectelor, accesarea și atragerea investițiilor. „Acest punct este extrem de important în contextul apropierii republicii noastre de Uniunea Europeană și deschiderea fondurilor de pre-aderare”, a notat ministrul.
De asemenea, autoritățile și-au propus ca până în 2028, circa 200 de mii de oameni să aibă acces la apă. Or, în prezent în 30% din localitățile din țară lipsesc sistemele centralizate de aprovizionare cu apă, iar în peste 50% din localități în care există sisteme centralizate, calitatea apei furnizate nu corespunde cerințelor normative.
În cadrul programului urmează ca peste 250 de mii de oameni să aibă iluminat stradal în localitate, iar minimum 50 de localități să aibă deja planuri urbanistice elaborate.
În martie 2022, Guvernul a inițiat concursul pilot „Satul European” de susținere a proiectelor de dezvoltare locală – cu un termen de realizare a proiectelor investiționale de 12 luni și finanțare de până la 10 milioane de lei per proiect. În iulie 2023, executivul a lansat concursul pilot de granturi mici „Satul European Expres”, cu un termen de realizare a proiectelor investiționale accelerat de până la 6 luni și finanțare de până la 450 de mii de lei.
Potrivit MIDR, în cadrul acestor două concursuri au fost depuse în total peste 1 400 de proiecte, indicând o mobilizare reușită a peste 80% din autoritățile publice locale pentru pregătirea și depunerea dosarelor.