Suportul macrofinanciar de la UE este compromis periodic din cauza politicienilor moldoveni iresponsabili. Republica Moldova a ratat suportul macrofinanciar de 40 de milioane euro, în iulie 2020, riscând să rateze și următorul suport de 50 de milioane euro, pentru care termenul de absorbție este septembrie 2021. O declarație în acest sens a făcut Iurie Calestru, director de programe la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP), co-autor al conceptului Programului ECIPES, care spune că acești bani ar putea fi folosiți în beneficiul țării și al cetățenilor ei. Or, Acordul de Asociere UE-RM este unul din elementele de bază pentru asigurarea susținerii directe a cetățenilor.
Programul ECIPES a fost dezvoltat ca o inițiativă strategică a Comisiei Europene pentru Parteneriatul Estic, în primă fază – pentru Republica Moldova. Într-o conferință de presă la IPN, Iurie Calestru a amintit că, începând cu iulie 2019, conceptul a fost discutat în Parlamentul European și alte instituții europene și propune crearea unui nou format de susținere, prin fonduri europene, a trei categorii de beneficiari, utilizând o platformă online.
ECIPES își propune să sprijine, prin fondurile europene alocate Moldovei, tinerii de 18-35 de ani care vor să-și dezvolte o afacerilor. Estimativ, 5 mii de euro va fi sprijinul pentru afacerile în domeniul serviciilor și 15 mii de euro – pentru afacerile în producție (din care 12 mii de euro vor fi pentru procurarea de echipament sau utilaje). A doua categorie de beneficiari sunt primăriile din Republica Moldova, care sunt înfrățite cu primării din UE și organizează cel puțin o activitate comună anual. Prin programul ECIPES, se propune susținerea unui proiect de dezvoltare locală, al cărui valoare totală nu depășește 20 de mii de euro, cu maximum 10 mii de euro sprijin financiar al UE. Un alt grup țintă al proiectului sunt cetățenii care vor beneficia de sprijin financiar pentru reînnoirea electrocasnicelor vechi pe altele noi.
„Vorbim despre renovarea echipamentelor electrocasnice pentru 200 de mii de familii și utilizarea celor vechi. Vorbim despre lansarea a 2000 de Eco star-upuri pentru tineri. Și vorbim despre 500 de proiecte pentru autoritățile publice locale, cu componenta Eco – proiecte ale autorităților publice locale ce au înfrățiri cu autoritățile publice locale din Uniunea Europeană”, a precizat Iurie Calestru.
„Acest program este unul foarte inovativ, cuprinde multe elemente precum sunt: digitalizarea, eficientizarea, ecologizarea, optimizarea, transparentizarea, politica sociala, Pactul Ecologic European, reducerea frustrării cetățenești, reducerea migrației, în special în rândul tinerilor, monitoring inovativ, diminuarea fraudării fondurilor europene, susținerea directă a IMM-urilor , APL-urilor”, a punctat Iurie Calestru.
Gabriel Mărgineanu, co-autor al programului și membru al Consiliului de administrare al IDEP, a menționat că Programul ECIPES se înscrie perfect cu prevederile Acordului de Asociere RM-UE și vine să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor din Republica Moldova. „Acordul de asociere întru totul permite ca element de bază de a lansa și de a aduce finanțare în Republica Moldova, care să ajungă direct la beneficiar, astfel încât fiecare om la noi acasă, în bucătărie, în baie, să resimtă această susținere. Fiecare localitate, prin amenajarea unui teren aferent, a unei instituții publice, a unei stații de parcare auto sau alta, în decurs de maxim trei luni de zile, să aibă un proiect deja implementat în localitate. Tânărul antreprenor să aibă această afacere lansată”, a menționat Gabriel Mărgineanu.
Autorii programului precizează că sunt al etapa în care așteaptă răspunsuri la mai multe întrebări acordate în scris de mai mulți euro-deputați notorii către Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene, președintelui Republicii Moldova și președintelui României.