Suntem la mijloc de primăvară, perioadă în care creșterea și înmulțirea păsărilor și animalelor reprezintă o preocupare importantă pentru mulți gospodari. Rentabilitatea creșterii păsărilor și animalelor este condiționată în primul rând de modul în care crescătorii respectă normele de bunăstare (adăpostire, furajare, adăpare, microclimat, exploatare) și în mod deosebit a normelor de protecție sanitară veterinară, profilaxie și combatere a bolilor.
În contextul dat cetățenii au nevoie în această perioadă mai mult ca oricând de sfaturile și recomandările medicilor veterinari. Întrucât de mulți ani ne confruntăm cu o lipsă acută de specialiști, am încercat să aflăm care este situația la moment în acest domeniu.
Valeriu Echim, șeful Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor, a declarat că direcția tocmai a contractat 10 medici veterinari. „Am încercat să acoperim toată regiunea, astfel încât oamenii din fiecare comună să aibă un medic veterinar. În perioada următoare informația va fi furnizată către fiecare primărie. Însă menționez că aceștia sunt medici de liberă practică, care prestează servicii contra cost, gratuitate având doar eliberarea anumitor certificate sau vaccinarea animalelor contra unei anumite pandemii, atunci când există acest risc”, a specificat șeful direcției.
Pentru anumite urgențe sau neclarități, șeful instituției vizate recomandă adresarea către farmaciștii din farmaciile veterinare, care sunt dispuși oricând să ofere o consultație gratis. În privința acestora, dânsul a precizat că sunt 7 în total, 4 în municipiul Ungheni și 3 în raion.
Referitor la principalele măsuri de profilaxie și combatere a bolilor la păsări și animale pentru perioada dată, am solicitat specialistului să ne enumere câteva din regulile de bază de care ar trebui să țină cont fiecare gospodar.
Deparazitarea – o regulă de aur
În această perioadă specialistul recomandă crescătorilor de animale acțiuni care țin în primul rând de prevenție. Știind că este mai ușor să prevenim apariția unor îmbolnăviri decât să le tratăm. În primul rând, deparazitarea internă şi externă a tuturor animalelor rumegătoare din gospodărie, inclusiv a câinilor și pisicilor, este o acţiune importantă atât pentru sănătatea animalelor, cât şi pentru sănătatea omului şi protecţia mediului înconjurător. Se ştie că animalele parazitate elimină, odată cu fecalele, şi ouă de paraziţi, contaminând păşunile. Acestea vor fi ingerate de alte animale scoase la păşunat şi, accidental, de către oameni. Orice animal parazitat are un răspuns imun necorespunzător în urma unei vaccinări, iar bolile parazitare, chiar dacă nu produc întotdeauna mortalităţi, afectează negativ producţiile. În acest context, Valeriu Echim, precizează că măsurile de deparazitare ar trebui să fie o regulă pentru fiecare gospodărie și recomandă repetarea procedurilor trimestrial.
Vaccinarea iepurilor
Iepurii de casă, la fel ca și alte animale de companie, sunt expuși la o serie de boli infecto-contagioase pentru care principala măsură de siguranță rămâne vaccinarea. Procedura se face după 28 de săptămâni. Bolile pentru care iepuri trebuie vaccinați sunt: mixomatoza și boala hemoragică, ambele maladii sunt letale şi nu există tratamente eficiente împotriva lor. Principalele căi de transmitere a acestor boli pot fi digestivă și respiratorie, prin contactul direct cu secrețiile unui animal bolnav. O altă cale de îmbolnăvire este cea cutanată prin intermediul insectelor (muște, țânțari, purici) care pot fi transmițătorii pentru aceste două boli. Din acest motiv specialistul recomandă menținerea cuștii în permanență curate și instalarea unor plase rezistente pentru a limita accesul insectelor.
Pe lângă aceste afecțiuni cu care se confruntă crescătorii de iepuri mai apar și alte maladii, cum ar fi cele care afectează ochii, care deseori pot fi provocate de curenții de aer rece. Valeriu Echim recomandă în acest sens consultarea cu medicul veterinar sau cu farmacistul veterinar. „Din experiența mea am auzit multe cazuri, când crescătorii au ascultat de sfaturile vecinului și nu au cerut recomandarea unui specialist.
Afecțiunile pot fi diferite și nu se tratează toate în același fel. Recomand ca în așa cazuri oamenii să se adreseze medicilor sau farmaciștilor veterinari care dețin cunoștințe în domeniu”, a explicat acesta.
Creșterea puilor și crearea condițiilor optime
În această perioadă fiecare gospodărie din mediul rural se gândește la procurarea sau înmulțirea în condiții de casă a păsărilor. Întâietate în preferințele oamenilor rămân a avea găinile. Întrucât înmulțirea acestora în condiții de casă este mai problematică, puii find mai sensibili, mulți recurg la procurarea acestora, când deja ajung la o greutate optimă și au trecut peste perioada cea mai grea. În cazul puilor procurați, specialistul Valeriu Echim informează că aceștia nu necesită vaccinări, deoarece fiind procurați de la miniferme autorizate, aceștia sunt deja imunizați. Alte boli cu care se pot confrunta țin nemărginit de condițiile de creștere și aici vorbim de lumină, căldură, așternut, igienizarea locului și, nu în ultimul rând, cel mai important factor – nutrienții folosiți. Pentru a se evita astfel de probleme, specialistul îndeamnă oamenii să procure nutrienții din magazine specializate, care au etichete pe care se indică, data expirări, vârsta recomandată, specia de pasăre și cel mai important componența nutrienților. Pe lângă acestea dânsul recomandă crescătorilor de pui să nu facă abuz de antibiotice.
Cât despre profilaxia puilor scoși în gospodăriile proprii, acesta ne informează că aici ar exista o problemă, fiindcă vaccinurile care se găsesc pe piață sunt în doze pentru mii de păsări răspunzând necesităților marilor fermieri, și nu gospodăriilor de rând. Totuși dânsul mai remarcă că aceste vaccinuri se recomandă în special atunci, când vorbim de crescătoriile mari, acolo riscul unei infectări este mai mare, în schimb în sectorul particular suntem cât de cât feriți de aceste riscuri.
În încheiere, Valeriu Echim a ținut să vină cu în îndemn către gospodarii de rând și crescătorii de animale. „Este mult mai bine să recunoști că nu știi ce să întrebi, decât să te ții deștept și să faci totul după cum crezi de cuviință. Acum sunt atâtea surse de informare, că numai cel care nu dorește poate spune că nu are la cine apela pentru consultații”, a conchis acesta.