Astăzi în vitrinele multor unități comerciale putem vedea o diversitate de produse lactate. Apare fireasca întrebare, de unde iau producătorii materie primă pentru prepararea lor, de vreme ce în Moldova nu mai există acele ferme de vite de cândva, iar producătorii particulari sunt numărați pe degete.
Potrivit specialiștilor Direcției Agricultură și Alimentație a raionului Ungheni, șeptelul de vite s-a redus simțitor în ultimii ani. De creșterea vitelor se ocupă în special cei din sectorul particular. ”În raion, bunăoară, există doar o gospodărie țărănească în satul Bușila, care are 20 de bovine. În rest, de creșterea vitelor se ocupă doar unde și unde câte o gospodărie particulară ce îngrijește cel mult 4-5 vaci mulgătoare. Chiar dacă sectorul zootehnic este practic deteriorat, puțina materie primă nu este achiziționată de producători de produse lactate de la noi, pe motiv că este scumpă, drumurile de acces pentru transportarea laptelui sunt rele”, menționează șeful direcției respective, Viorel Scutaru. Reieșind din această situație, producătorii de produse lactate din Moldova ar procura centralizat materia primă, preponderent din Ucraina, mai informează specialistul în domeniu.
Astăzi mai mulți consumatori se feresc să procure lactatele de prin magazine, preferându-le mai mult pe cele de import sau de la piață. Calitatea produselor cauzată de adăugarea în ele a unei mari cantități de grăsimi vegetale și alte adausuri în prezent îi îngrijorează tot mai mult pe consumatori. Potrivit unor expertize efectuate la nivel național, s-a demonstrat că o pătrime din produsele lactate de pe rafturile din Moldova sunt preparate din grăsimi vegetale transmodificate.
Deși lactatele la piață sunt puțin mai scumpe, unii consumatori consideră că sunt mai sănătoase. ”Deja de un an de zile le procur de la piața agricolă. Acest lucru îl fac nu doar eu, ci mai multă lume. Nu vreau să expun sănătate familiei la careva riscuri”, povestește Svetlana, o locuitoare a orașului Ungheni.
Specialiștii susțin că, conform codului alimentar, produsele lactate trebuie să conțină și produse curat naturale, lapte integral de la animale, dar și produse care au o modificare. ”De obicei, se folosesc grăsimile vegetale, care trec o prelucrare tehnologică și se hidrolizează, uleiul devine solid și când se amestecă cu o altă parte de lactate acestea nu se deosebesc de cele naturale. De regulă, se folosește uleiul de răsărită sau cel de palmier, problema este că ele trec prelucrarea termică și organismul nu-l poate detecta și primi”, menționează, Nicolae Deliu, șeful direcției promovarea sănătății și prevenirea bolilor nontransmisibile din cadrul Centrului de Sănătate Publică Ungheni.
Pentru ca cumpărătorul să nu stea în față cu dilema ce conține un produs sau altul, în următoarele 6 luni se preconizează ca situația la acest capitol să aibă un final logic bine determinat prin stabilirea unui cadru legislativ adecvat. ”Laptele, smântâna, brânza, cașcavalul și alte produse lactate ce conțin adaosuri vor fi scoase din lista lactatelor și incluse în categoria produselor alimentare. În această perioadă fabricile de lactate, conform modificărilor, vor trebui să schimbe denumirile produselor vizate și să elaboreze un nou concept de ambalare cu mai multe detalii despre conținut.
Aceste standarde țin de competitivitatea produselor lactate, pentru a menține compoziția produselor lactate, fără a avea careva substituitori. Dacă este lapte, atunci ingredientul principal trebuie să fie laptele, dacă este smântână, ea trebuie să conțină doar acest produs sau derivatul produselor lactate”, mai informează Nicolae Deliu.