În urma unui control efectuat de angajaţii Centrului Sănătate Publică (CSP) Ungheni s-a stabilit că unele produse agroalimentare folosite la prepararea bucatelor în grădiniţele şi şcolile din oraşul Ungheni ar conţine nitraţi. Potrivit Raisei Popovici, directoarea CSP, rezultatele investigaţiilor de laborator au scos în evidenţă depăşiri ale conţinutului de nitraţi în varză, cartofi, ceapă, morcov, sfeclă.
Aceste produse ar fi fost livrate de către GŢ „M. Diaconu” şi GŢ „Timofte S”, fiind procurate de Primăria Ungheni şi de responsabilii din cadrul instituţiilor preuniversitare. „Chiar dacă concentraţia de nitraţi nu este foarte mare încât să producă intoxicaţie de ordin acut, produsele agroalimentare cu nitraţi, consumate frecvent de copii şi adolescenţi, pot avea efect periculos pe viitor. E un avertisment pentru toţi”, a subliniat Popovici. Dânsa consideră că ar fi necesară înăsprirea condiţiilor de supraveghere plurisectorială a procesului de asigurare a instituţiilor cu produse inofensive şi de calitate garantată.
Directoarea grădiniţei „Solnâşko”, Ludmila Grecu, spune că fiecare produs agroalimentar este însoţit de un certificat de conformitate, de inofensivitate şi că are încredere că sunt de calitate.
Dânsa menționează: „Primăria încheie contractele cu agenții economici și atunci când ni se prezintă documentele credem că produsele sunt de bună calitate. E bine că au fost verificate de CSP. Trebuie să știm ce produse consumă copiii”. Dânsa confirmă că în meniul copiilor ar fi și legume de la GȚ „M. Diaconu”, dar și fructe de la Ion Bulmaga.
Fiecare produs agroalimentar, înainte de a fi propus spre vânzare, este testat la conținutul de nitrați, metale grele, pesticide. Ulterior, dacă produsul corespunde normelor, Direcția Siguranța Alimentelor (DSA) Ungheni eliberează certificat de inofensivitate. „Anul trecut am conlucrat cu DSA. Medicii de la CSP făceau analiza produselor, iar de competența specialiștilor era eliberarea certificatelor de inofensivitate. Știu că acest articol va trezi semne de întrebare sau indignări, dar e necesar să ne schimbăm atitudinea față de mai mule lucruri, mai ales când este vorba de sănătatea cetățenilor”, subliniază Raisa Popovici.
Valeriu Echim, șeful DSA Ungheni, are o altă opinie privitor la raportul și analizele realizate de CSP. În primul rând, dânsul consideră că datele cu privire la conținutul nitraților în produsele agroalimentare nu ar fi relevante: „Analizez datele care vizează mai multe instituții preșcolare. Nu este clar cum e posibil ca aceleași produse, livrate de unul și același agent economic, într-o instituție să prezinte un rezultat cu privire la conținutul de nitrați, iar în altă instituție – altul. Această denotă faptul că nu ar fi o informație veridică. Nu e cazul să ne alarmăm”. Dânsul spune că atunci când au fost eliberate certificatele de inofensivitate, specialiștii DSA au prelevat probele necesare și nu ar fi constatat careva nereguli. Echim invocă faptul că specialiștii CSP și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu atunci când ar fi realizat inspectarea: „Ca instituții, trebuie să colaborăm, dar și să ținem cont de legislație. În acest caz voi sesiza organele de drept”.
De notat, în anul 2015, Primăria Ungheni a procurat de la GȚ „M. Diaconu” produse alimentare și legume în sumă de 267700 lei. Acestea au fost distribuite grădinițelor și altor instituții subordonate administrației publice locale. Contabila-șefă de la Primăria Ungheni, Tatiana Pavliuc, a spus că înainte de a fi semnate contractele de mică valoare cu agentul economic menționat au fost solicitate documentele de rigoare: „Actele erau în regulă, semnate de DSA. Ca autoritate contractantă, primăria a avut încredere în aceste certificate”. Tatiana Pavliuc a mai spus că raportul CSP va fi minuțios studiat în cadrul unui grup de lucru care va fi convocat, cu participarea agentului economic care a livrat produsele agroalimentare.