Este bine că producătorii agricoli au reușit să ceară de la Guvern să acopere cel puțin o parte din daunele provocate de seceta fără precedent, dar posesorii de terenuri care nu și-au înregistrat proprietatea ca întreprindere se pare că nu au la ce se aștepta. Dar ce vor avea cei care au decis să nu-și distrugă sănătatea muncind cu sapa pe loturile proprii și le-au transmis liderilor?
Cui nu-i poate ordona nimeni?
Ce să facă locuitorii satului Romanovca, care de câțiva ani nu ar fi primit pentru cotă ceea ce li se cuvine în temeiul contractului? Apropo, anul trecut și anul precedent au contactat deja redacția cu aceeași întrebare. Anul trecut, liderul a spus că vor cumpăra porumb și se vor achita cu proprietarii de cote. Dar se pare că acest lucru nu s-a făcut, iar oamenii au primit doar grâu și floarea-soarelui, iar anul acesta, cred ei, nici atâta nu vor avea. Deși, pentru daune, spun ei, liderii ar fi primit și pentru pământul nostru.
Una dintre interlocutoare a spus că au făcut o mare prostie când au încheiat contracte pentru 30 de ani, astfel, ajungând în robie. Atunci, potrivit interlocutoarei, toată lumea era naivă, nu știa nimic despre închirierea de terenuri și nimeni nu citea contractele și le-ar fi văzut doar când le-au semnat. Acum, desigur, nu pot spune dacă documentul respectiv prevede ceva. „Nimeni nu le are la mână. Liderii sunt o putere, nimeni nu le poate ordona. Anul acesta nu au dat încă nimic și este puțin probabil să dea, deși oricum au adunat o anumită cantitate de roadă, acum transportă prune. Este dificil pentru noi să ținem evidența cine lucrează acum pământul nostru, deoarece liderii îl transmit unul altuia și nimic nu ne este clar”, se indignează femeia.
Situația este dificilă, dar trebuie să le dăm oamenilor ceva
Vicepreședintele raionului Ungheni, Mihail Diaconu, a menționat că această problemă îi îngrijorează pe toți în raion, dar el consideră că, cu toate acestea, toți vor da cele cuvenite la cote. „Știu că această întreprindere are o grădină mare de pruni unde se lucrează acum. Dar nu au porumb și floarea-soarelui, totul s-a uscat și acum pur și simplu nu mai au ce împărți. La întreprinderea mea, de asemenea, nu ajunge porumb, dar vom cumpăra în România cu 3,8 lei, oamenilor trebuie totuși să li se dea la cotă. Au fost luate în considerare și terenurile arendate. Guvernul intenționează să compenseze daunele cauzate porumbului și acum caută fonduri pentru acest lucru”, a declarat vicepreședintele, promițând în același timp că va clarifica situația în ceea ce privește liderii din Romanovca.
Întrebat în ce mod și cum pot întreprinderile agricole sî repartizeze porumb, grâu, floarea-soarelui proprietarilor de cote în acest an, cunoscutul specialist în domeniul agriculturii, directorul SRL „Prog-Agroter”, Iurie Vrabie, a spus că problema este foarte complicată. „Cei care au niște rămășițe, o rezervă din trecut, vor putea să își îndeplinească cel puțin o parte din obligații. Cei care nu au rezerve, nu știu ce vor putea da oamenilor. Recolta a constituit 10-15% din cea ce se planificase, de a ceea voi menționa din nou că producătorii agricoli se află într-o situație foarte dificilă. Nu pot spune cu ce să se achite cu proprietarii terenurilor și de unde liderii să facă rost de semințe. Acesta este cel mai dificil lucru și iese din această situație cine și cum poate”, spune sursa.
Specialiștii subliniază regret că nu pot repartiza nu numai grâu, ci și porumb și floarea-soarelui, care au dat 600-700 de kilograme la hectar. Mai înainte era posibil, spun ei, să „acopere” o cultură cu alta, dar anul acesta nu au cu ce. În același timp, recunosc că oamenilor trebuie să li se dea măcar ceva, să fie adunați, să li se explice ce și cât s-a colectat. Apropo, Iurie Vrabie intenționează să acopere datoria în următorii 3-4 ani.
Dacă agricultorilor li se dau 1500 de lei pe hectar, conducătorul SRL „Prog-Agroter” a propus să împărțim această sumă la 3-3,5 lei – costul unui kilogram de cereale, și vom obține 400-500 kg de grâu. Cu acești bani, un agricultor nu va putea nici măcar să cumpere semințe pentru sine – 7 lei kilogramul de grâu, iar pentru a semăna doar un hectar de pământ sunt necesare 250-280 kg, ca să nu mai vorbim că trebuie cultivat și solul. Ce spun oficialii, că 1500 de lei este bine, iar pentru stat sunt mulți bani, pentru un producător agricol nu înseamnă bani mari. Cu acești bani nici măcar nu poți cumpăra semințe.
Da, anul 2020 a adus o mulțime de surprize neplăcute și se pare că continuă să o facă. Numai de n-ar trebui din nou de semănat în sol uscat.