Anume din cauza fostei conduceri a Băncii Naționale a Moldovei a fost posibilă realizarea „furtului miliardului”. Majoritatea din reprezentanții fostei conduceri au fost puși sub învinuire și, în viitorul apropiat, procurorii urmează să decidă asupra rezultatelor urmăririi penale în privința lor. Declarația aparține procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Într-o conferință de presă în care a reiterat fabula fraudei bancare, șeful Procuraturii a spus că „beneficiarul tuturor tranzacțiilor era nimeni altul decât Vladimir Plahotniuc, care trebuia protejat și exonerat de orice răspundere juridică, inclusiv și în special – penală”, transmite IPN.
Alexandr Stoianoglo a menționat că pe 13 noiembrie 2014, Guvernul Republicii Moldova decide ca toate creditele interbancare, care la acea dată constituia 222 de milioane de lei, să fie recuperate instituțiilor financiare. Pe 17 noiembrie 2014, Ministerul Finanțelor acordă o garanție de stat cu privire la recuperarea banilor. După aprobarea deciziilor, una dintre bănci – a cărei acționară este compania afiliată lui Vladimir Plahotniuc, în regim de urgență, în decurs de cinci zile, transferă pe conturile băncii falimentate – Banca de Economii, circa 2,3 miliarde de lei.
„În realitate, însă, pe conturile Băncii de Economii sunt virate doar 1,2 miliarde de lei, datoria restantă, fiind generată prin metoda „carusel-ului” plasamentelor interbancare fictive. Adică, virarea sumelor pe conturile altor companii, care la rândul lor le plasau din nou la BEM. Toate acțiunile respective aveau loc cu încălcarea flagrantă a legislației, în lipsa unor raționamente financiare și nu fără implicarea Băncii Naționale. Toate plasamentele financiare reale de pe conturile BEM erau transferate imediat pe conturile unor companii off-shore, după care erau sustrase”, a menționat procurorul general.
Potrivit lui, deja pe 28 noiembrie 2014, Banca Națională restituie circa 2,3 miliarde de lei pe conturile băncii comerciale, care mai devreme au fost plasate pe conturile BEM. „De notat că, noii acționari ai băncii erau în perfectă cunoștință de cauză despre acest fapt, dar totuși, au procurat pachetul de acțiuni, beneficiar al căruia era cetățeanul Plahotniuc. Acest lucru nu era o noutate nici pentru organele de drept, inclusiv pentru Procuratura Anticorupție, care, însă, nu au întreprins nimic. Cum credeți, care ar fi explicația? E simplu: beneficiarul tuturor tranzacțiilor era nimeni altul decât Vladimir Plahotniuc, care trebuia protejat și exonerat de orice răspundere juridică, inclusiv și în special – penală”, a mai spus Stoianoglo.
Procurorul general a mai spus că „spațiul public era „injectat”, regulat, cu „doze de minciuni”, oferind aparențe ale anchetării cazului, pe când în realitate, „firul roșu” al responsabililor de investigarea fraudei bancare era mimarea sau, în cel mai bun caz, deturnarea investigațiilor pe o pistă greșită”.