Comisia Situații Excepționale a decis simplificarea procedurii de import al produselor din Ucraina. Astfel, pe perioada stării de urgență, certificatele de origine a mărfurilor forma CT-1 eliberate de autoritățile din Ucraina pot fi prezentate și sub formă de copie pe hârtie sau în format electronic, având aceeași validitate ca și originalele acestora, transmite IPN.
CSE a mai decis instituirea prezenței în Republica Moldova a Programului Alimentar Mondial (PAM) și a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR). Organizațiile menționate vor beneficia de o procedură simplificată de import a ajutoarelor umanitare. După încheierea stării de urgență, Guvernul va încheia suplimentar Acorduri cu PAM și CICR privind statutul și activitatea acestora în Republica Moldova.
Începând cu 29 martie, Agenția Națională Asistență Socială va autoriza deschiderea noilor centre de plasament temporar pentru refugiați cu condiția că cele existente într-o unitate administrativ-teritorială să fie ocupate în proporție de cel puțin 90%. Membrii comisiei au mai decis și acordarea unor măsuri de suport pentru cetățenii Republicii Moldova care au emigrat autorizat sau au locuit o perioadă îndelungată de timp în Ucraina și s-au reîntors în Republica Moldova din cauza războiului, dar nu au rude, prieteni, bunuri și proprietăți în țară.
Aceștia vor beneficia de asistență, inclusiv cazare temporară în centrele de plasament pentru refugiați. Documentele confirmative în acest sens sunt pașaportul cetățeanului Republicii Moldova cu mențiunea emigrării autorizate în Ucraina sau permisul de ședere permanent în Ucraina.