A fost nevoie să se întâmple cazul de la tabăra „Ciaika” din Taraclia, unde peste 30 de copii s-au intoxicat în urma alimentației proaste, ca autoritățile centrale să solicite ca toate taberele de odihnă pentru copii să fie supuse de urgență unui control riguros. Astfel, și trei instituții de profil din raionul Ungheni – „Codreanca” (Cornești), „Plus Armonie” și cea cu sejur de zi (ambele din municipiul Ungheni) – săptămâna trecută au fost vizitate de către reprezentanți de la Centrul de Sănătate Publică (CSP) și Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor (DRSA).
Fiecare dintre specialiști a avut un rol bine determinat. Cei de la sănătatea publică au verificat condițiile de trai ale copiilor în perioada când se află pe teritoriile respective, cei de la siguranța alimentelor – blocurile alimentare, felul cum sunt primite produsele, păstrate, cum sunt gătite bucatele și dacă echipamentul corespunde tuturor normelor în vigoare. Și reporterul ziarului ”Unghiul” a văzut toate ce se întâmplă la taberele de odihnă.
După cum au constatat specialiștii, neregulile depistate nu sunt foarte grave și țin de construcția clădirilor, care au fost adaptate la condiții de tabără de odihnă pentru copii. Ei speră că aceste probleme se vor rezolva până vara viitoare, adică până la începerea unui alt sezon estival. Bunăoară, la tabăra din Cornești inspectorul principal DRSA, Andrei Oarza, a spus că blocul alimentar nu are drenaj, mese în număr suficient, ușile nu corespund unei tabere de odihnă pentru copii, sunt mai puține chiuvete decât este prevăzut. Și Serghei Malenda, medic igienist CSP, a remarcat că nereguli sunt pretutindeni, printre care inventar nemarcat, evacuarea deșeurilor la o gunoiște neautorizată („Codreanca”) și solicitarea în fiecare zi a serviciilor de evacuare a gunoiului („Plus Armonie”), fișele medicale necomplete sau registre cu pagini goale, lipsa sistemului de ventilație din dormitoare („Codreanca”). Specialistul a mai constatat că sistemul de aerisire a băilor este defectuos („Plus Armonie”), la Cornești lipsește zona de protecție a apeductului, iar punctul medical necesită reparație capitală, grupurile sanitare la toate cele 3 instituții ar trebui să fie instalate conform condițiilor de tabără. Serghei Malenda a stabilit ziua de 22 iulie drept termen în care să fie rezolvate toate aceste probleme.
Ce spun directorii de tabără?
Mihai Uscatu („Codreanca”) a declarat că problemele minore, gen completarea registrelor, a fișelor medicale, instalarea lavoarelor, încheierea unui contract de evacuare a deșeurilor în locuri autorizate, pot fi rezolvate. Cât privește cele ce țin de reconstrucție, dânsul nu știe când acestea pot fi realizate. Același lucru ni l-a spus și Tatiana Garpaniuc, directoarea taberei „Plus Armonie”, adăugând că aspectele ce țin de reconstrucție nu sunt de competența lucrătorilor care activează la instituție, dar de gestionarul taberei, care este Primăria municipiului Ungheni.