De mai mulți ani locatarii străzii Națională 43 din municipiul Ungheni se confruntă cu o problemă generată de prezența unui teren aflat în paragină în apropierea blocului în care locuiesc. Aliona Cucu, o locatară, a venit la redacție să se plângă de situația creată în acest loc, menționând următoarele: ”Nu știm al cui este terenul, dar de mai mult timp aici cresc buruieni, am înțeles că este un teren privat”.
Acest lucru însă nu este cel mai îngrozitor. Mai grav este faptul că tot aici există o fostă centrală termică, o ruină în care se adăpostesc bețivii și narcomanii. E ceva de groază, mai cu seamă în timpul nopții. Poți auzi sunete de tot felul, de ți se creează impresia că te afli lângă o grădină zoologică. În jur domnește o mizerie de nedescris. Locatarilor le este frică să lase copiii să se joace în acest loc de lângă casă, chiar și maturii se tem să treacă pe aici. Femeia spune că locatarii s-ar fi adresat de nenumărate ori la primărie, ani la rând ar fi anunțat despre problema cu care se confruntă, dar lucrurile rămân nemișcate.
Problemele enunțate au mai fost abordate în ziar și în luna iunie, iar despre existența lor au fost sesizate autoritățile primăriei, care au dat asigurări că se vor ocupa de soluționarea lor. Astăzi constatăm, că revenirea la acest subiect este un lucru necesar. Pentru a vărsa lumină asupra stării de lucruri l-am contactat pe viceprimarul Cristofor Codreanu, care a menționat că dânsul cunoaște problema dată și că este una veche și cere soluționare: ”Ceea ce ține de această centrală termică, vreau să spun, că ea cândva aparținea unei întreprinderi de stat, mai apoi, după procesul de privatizare, a devenit un imobil al unei persoane private. La moment am identificat proprietarul acestei clădiri, cu care am purtat discuții. Dânsul însă acum se află peste hotare, dar imediat cum revine va amenaja teritoriul, care îi aparține. Pentru a nu crea incomodități locatarilor acestui bloc, proprietarul a declarat că a încercat să pună un gard între terenul privat, care îi aparține, și blocul locativ, însă locatarii nu i-ar fi permis. Pentru a evita conflictele cu aceștia din urmă, gardul nu a fost construit”.
Cristofor Codreanu a adus la cunoștință că asemenea terenuri particulare lăsate de izbeliște mai sunt în oraș și de aceea chestiunile de așa natură sunt puse în discuție la ședințele operative din cadrul primăriei, la care colaboratorilor Inspectoratului de Poliție li se aduce la cunoștință despre problemele existente. De ce lucrurile respective persistă în continuare, dânsul nu-și poate explica.
O altă problemă care le dă bătăi de cap locatarilor blocului respectiv, potrivit Alionei Cucu, este starea deplorabilă a căilor de acces din preajmă, la care viceprimarul a venit cu anumite explicații, menționând ce se întreprinde în această privință: ”În oraș mai avem un șir de blocuri, unde căile de acces necesită reparații, lucru pe care îl înfăptuim în prezent, muncim la un asemenea proiect de amenajare pe străzile Crestiuc, Creangă, Hasdeu, Boico, Eminescu. Mai deplorabilă este situația căilor de acces către blocuri pe străzile Romană, 33 și Națională, 43. Dacă pe anumite sectoare se efectuează lucrări mai simple, apoi pe strada Națională, 43, unde situația este mai critică, vor fi executate lucrări capitale. Aici va fi amenajată o miniparcare în partea laterală dinspre spital și o parcare vizavi de intrarea în prima scară. La fel, vom amenaja un teren de joacă pentru copii, un gazon și o uscătorie de rufe. Ne-am propus ca în ultimii ani să ajungem la acest bloc, însă, din păcate, nu dispunem încă de surse financiare care au fost promise primăriei. În buget finanțe pentru aceste lucrări nu sunt prevăzute. Sperăm ca odată ce orașul a obținut statut de municipiu, vom avea posibilitatea de a rezolva acest lucru până la sfârșitul anului curent”.
Potrivit lui Cristofor Codreanu, în acest scop a fost întocmită deja o schiță de proiect și un deviz de cheltuieli ce se estimează la suma de 500 de mii de lei.