Costuleni. Dacă în sezonul estival majoritatea oamenilor se gândesc cum și unde să-și petreacă concediul, atunci o parte a locuitorilor satului Costuleni, mai exact, din partea de sus a localitații, își frământă mințile de unde și cum să ia apă măcar de băut și ca să pregătească mâncare. Pentru ei utilizarea mașinii de spălat a devenit un vis.
Despre acest caz ne-a spus Vasile Sîrbu, care locuiește în această regiune a satului. Dânsul ne-a vorbit că în repetate rânduri s-ar fi adresat primarului, dar fără niciun rezultat. Ba mai mult, nici cei direct implicați, e vorba de lucrătorii de la ÎM ”Gospodăria Comunală și de Salubritate Costuleni”, nu fac nimic. „Cu mulți timp în urmă, să fie vreo 10 ani, localitatea a beneficiat de un grant pentru aprovizionare cu apă potabilă. S-a instalat conducta și primii ani am avut apă, mai târziu s-au început problemele. Motivul e că locuim în partea de sus a satului și apa nu are presiune pentru a ajunge în robinetele consumatorilor și, respectiv, numai cei de pe vale au apă. Ne-am adresat de multe ori și la primărie și încă în mai multe instanțe, dar nimic nu s-a rezolvat. Sectorul comunal din localitate are un conducător, acum ar fi în concediu pentru o perioadă nedeterminată, dar când vine la serviciu, mereu s-ar afla în ședințe sau ar fi foarte ocupat că să poată să ne primească în audiență. Mai sunt doi angajați, dar mi se pare că și ei sunt indiferenți față de această problemă”, spune indignat săteanul.
L-am contactat pe Sorin Gurău, primarul satului, care a explicat că apă este atât cât se pompează. ”Într-adevăr, problema apei este mai stringentă în perioada de vară pentru cei 450 de consumatori din Costuleni. La momentul actual se pompează apă în cantitate de 60 de tone pe zi maxim”, specifică edilul. În continuare dânsul spune că problema apei în localitate se va rezolva atunci când va fi rezolvată la nivel de sector, fiindcă ar fi o problemă regională.
Aici primarul a amintit despre inițiativa autorităților publice locale de nivel II, Consiliul Raional Ungheni, și SC ”Apavital” SA Iaşi, care prevede posibilitatea de a aproviziona cu apă potabilă de calitate şi a dezvolta în continuare sistemul de canalizare pe teritoriul oraşului şi raionului Ungheni. Referitor la ÎM ”Gospodăria Comunală și de Salubritate Costuleni” Sorin Gurău a informat că actualului director, Nicolae Rusu, i s-ar fi adus la cunoștință că în cazul în care nu va face față lucrurilor în perioada estivală i se va solicita să depună cerere de demisie ce va fi examinată în cadrul ședințelor Consiliului Local, care și este fondatorul întreprinderii.
Semeni
Zeci de familii de aici nu au văzut picătură de apă de câteva zile. Deși sunt conectați la apeduct, se pare că poziția de a se afla pe un deal nu-i prea avantajează. Întrucât fântânile din zonă sunt foarte puține, iar unele din ele au secat, ultima speranță pentru ei era robinetul, dar acum nici acesta nu le mai poate satisface necesitatea de apă. Pentru că s-au săturat să aștepte promisiunile de pe o zi pe alta, ei au colectat semnături pentru o petiție.
Problema respectivă am abordat-o cu Petru Scutaru, directorul ÎM „Apă-Canal” Ungheni, care este furnizorul de apă potabilă și în Semeni. Din cele comunicate de dânsul reiese că stația de pompare, care ar fi trebuit să alimenteze rețelele de apă, inclusiv turnul de apă instalat, nu este dată în funcțiune, întrucât lucrările nu au fost duse la bun sfârșit. Pentru stația de pompare nu ar exista un act de recepție și respectiv nu a fost dată în gestiunea întreprinderii municipale, motiv pentru care, atunci când consumul de apă crește, în unele sectoare ea nu mai ajunge. Deci, în cazul respectiv, casele din regiunea nouă a satului nu sunt alimentate cu apă. Petru Scutaru a mai precizat că vina nu aparține întreprinderii, iar această problemă trebuie să o rezolve primăria, dacă ar avea interes.
Primarul comunei, Mihail Burlacu, a confirmat cele spuse de directorul întreprinderii. Însă acesta a mai explicat faptul că stația de pompare ar necesita cheltuieli suplimentare pentru energia electrică, care nu au fost prevăzute și pe care primăria nu le poate suporta. Din acest motiv ar trebui să se înființeze o asociație a consumatorilor, care să colecteze bani de la localnici pentru energia electrică. Dar și aceasta nu ar fi singura cauză că apa lipsește în casele oamenilor. O problemă ar fi și canalizarea de la școală și grădiniță, care este inclusă în proiect și trebuie și ea să fie recepționată, adică să aibă actele în regulă, însă costul bioactivatorilor ar fi prea mare pentru ca primăria să-l poată suporta. Cu toate acestea, primarul spune că va încerca să rezolve problema.
Cioropcani
Apa potabilă este una din problemele stringente și dureroase ale comunei, în componența căreia intră trei localități: Stolniceni, Cioropcani și Bulhac. Potrivit primarului Victor Robuleț, apa potabilă de calitate este o problemă de foarte mulți ani. Iar dacă pe alocuri mai sunt unele fântâni cu apă cât de cât bună, în alte regiuni nici măcar acestea nu se găsesc. Spre exemplu, cea mai acută situație se regăsește în Cioropcaniul Vechi. Sătenii de acolo nu au decât apă tehnică, care nu este bună nici de băut și nici de gătit. Din această cauză de ani de zile, fie că-i vânt, ploaie sau soare, oamenii merg cu căruțele cu butoaie în localitățile din apropiere pentru a se aproviziona cu apă potabilă, care pentru ei a devenit un lux.
Singura salvare – proiectul implementat de raionul vecin
Deși s-a încercat de mulți ani să se găsească o soluție, nu s-au ajuns nici forțe și nici resurse financiare. Primarul spune că singura salvare ar fi proiectul privind asigurarea orașului Fălești cu apă din râul Prut, contractul fiind semnat în luna mai a anului trecut. În urma realizării lui vor fi aprovizionați cu apă potabilă circa 25 de mii de locuitori ai orașului Fălești, inclusiv 5 sate din apropiere. Lucrările de construcție a apeductului Taxobeni-Fălești vor fi finalizate cel puțin în 2 ani de zile. Însă, conform spuselor primarului, pentru localitățile din comună rezolvarea problemei încă este departe.
Reamintim că în anii ‚80 ai secolului trecut, a mai existat o astfel de tentativă de construcție a unui apeduct care s-ar alimenta din Prut, dar a fost amânată din lipsă de bani. În 2012, în satele Taxobeni (Fălești) și Gherman (Ungheni) au fost construite două stații de pompare pentru a pune în funcţiune apeductul. Tentativa însă a eşuat, fiindcă ţevile de metal erau ruginite şi au cedat. Acum, ele vor fi înlocuite cu altele de plastic. Despre toate aceastea a menționat în cadrul unei conferințe Dumitru Rotaru, manager de proiect.