Scandalul alimentației în școli și grădinițe continuă. De această dată o nouă sesizare a parvenit de la 17 părinți, ai căror copii frecventează Gimnaziul „Gaudeamus” din satul Petrești.
Într-o scrisoare aceștia semnalează faptul că elevii claselor primare s-ar întoarce acasă flămânzi, întrucât porțiile care li s-ar cuveni de drept ar fi reduse. După cum spun copiii, atât untul, cât și cașcavalul s-ar porționa în bucăți cât unghia, dintr-un măr li s-ar da a 6-a parte, iar porția din banană ar măsura 3,5 centimetri. Cică, chefir sau suc li s-ar da foarte rar, cel mai des – ceai, dar și acela li s-ar turna doar câte jumătate de cană. Nici măcar porția de garnitură nu s-ar oferi într-o cantitate normală, ci doar s-ar întinde pe toată farfuria ca să pară mai multă. În scrisoare părinții menționează că ar fi încercat de nenumărate ori să pună această întrebare, dar la gimnaziu nu au primit răspuns concret.
Ca să urmărim acest caz am încercat să aflăm ce spune directoarea instituției, Parascovia Bernic, care ne-a declarat că până acum nu au mai venit astfel de plângeri din partea copiilor sau a părinților. Ba mai mult, chiar ar fi lăudată alimentația bogată a copiilor la adunările comitetului părintesc. Potrivit acesteia, zilnic, mâncarea este cântărită de către o comisie de triere alcătuită din conducerea instituției și sora medicală. Printre altele, aceasta a mai menționat că niciodată merele nu au fost tăiate în 6, cu atât mai mult bananele și mereu s-a respectat cantitatea cuvenită fiecărui copil. Mai mult decât atât, directoarea a menționat că fiecare copil își poate cântări singur porția, fiindcă cântarul electronic nu a lipsit niciodată de pe masa ospătăriei. Dânsa chiar a invitat și părinții să viziteze ospătăria ca să urmărească cum sunt aceștia alimentați.
Întrucât nu suntem noi, jurnaliștii, în măsură să le cântărim porțiile copiilor, am căutat să vedem cine este responsabil să verifice dacă gramajul ar corespunde sau nu regimului. Solicitat referitor la această problemă, Valeriu Echim, șeful Direcției pentru Siguranța Alimentelor a raionului Ungheni, ne-a precizat că specialiștii din cadrul instituției pot doar să verifice termenul de valabilitate a produselor, condițiile de păstrare și tot ceea ce ține de siguranța alimentelor. Cu privire la cantitatea meniului zilnic, cei care ar trebui să monitorizeze sunt specialiștii nutriționiști din cadrul Centrului de Sănătate Publică, care ar trebui să se sesizeze la cazul dat.
Raisa Popovici, șefa centrului respectiv, spune însă că specialiștii din cadrul serviciului nu acționează decât la solicitarea sa cu acordul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar fiecare control este programat, orice verificare în afara acelui program poate fi considerată ilegală.
Prin urmare, reiese că nimeni în afară de comisia de triere care este alcătuită din conducerea aceleiași instituții nu mai verifică cantitatea alimentelor cu care sunt hrăniți copiii zi de zi, fapt pentru care problema respectivă în școli și grădinițe rămâne la moment nerezolvată, deși insistența părinților ar trebui să-i pună demult punct.