Mulți cetățeni care trăiesc în apartamentele lor privatizate au uitat deja, probabil, ce înseamnă privatizarea, iar cei care, din anumite motive, nu au reușit să facă acest lucru, ar fi putut să se ocupe până în noiembrie 2016.
Cel puțin, acest termen era prevăzut de noua lege privind locuințele, dar în luna aprilie a aceluiași an, perioada de privatizare a locuințelor a fost prelungită până la 31 mai 2018. Totuși, în decembrie 2017, Legea cu privire la locuințe a fost modificată, iar art. 59 acum prevede că persoanele care locuiesc în locuinţe pasibile de privatizare conform Legii privatizării fondului de locuinţe nr. 1324 din 10.03.1993 dispun de dreptul de a le privatiza până la 31 mai 2021. După expirarea termenului indicat locuinţele neprivatizate trec în proprietatea primăriilor cu statut de locuinţe sociale. Cetățenii care locuiesc în locuinţele neprivatizate vor încheia contracte de locaţiune pe un termen de 5 ani cu primăria.
Potrivit Angelei Straticiuc, specialist principal în aparatul președintelui raionului Ungheni, acum rămân numai acele apartamente care, din anumite motive, nu puteau fi privatizate. De exemplu, un membru al familiei a dispărut și trebuie să se adreseze la instanța de judecată ca să fie recunoscut dispărut și pentru asta trebuie de plătit. Există din cei care trebuie să plătească pentru privatizarea apartamentului, dar nu au bani sau, după ce au privatizat apartamentul, nu l-au înregistrat ca proprietate – asemenea locuințe sunt considerate neprivatizate. Au fost și cazuri în care persoana a fost la notar și a considerat că nu este necesar să mai meargă și la Oficiul Cadastral. Poate oamenii nu știu despre asta? Cum nu știu dacă nu au plătit, nu au perfectat actele? În raion ar fi vreo sută de oameni care au început, dar n-au terminat privatizarea. Dintre aceștia sunt mulți în satul Floreni.
Condițiile de privatizare, spune interlocutoarea, nu s-au schimbat, în vigoare rămâne Legea privatizării fondului de locuinţe din 1993, dar și ținând cont de amortizarea imobilelor la ora actuală. Pentru toate problemele legate de privatizare, specialistul sfătuiește să o contacteze. Ea spune că uneori vine o persoană și când îi spune cât va costa privatizarea, este surprinsă de faptul că vecinul a plătit mai mult, de aceea nu se decidea să-și privatizeze locuința, nu avea bani, de ce să umble în zadar. „Nu ascultați pe nimeni, ci veniți și interesați-vă, pentru că fiecare caz e individual, depinde de actele prezentate”, a spus interlocutoarea la final.
Juristul Primăriei municipiului Ungheni, Vasile Gaviuc, căruia am fost sfătuiți să ne adresăm, a menționat că nu poate decât să spună că în oraș anul trecut au fost privatizate 13 apartamente. Câte sunt privatizate, câte – nu, el nu știe.
Timpul zboară pe neobservate, cei doi ani vor trece iute, așa că nu așteptați ca locuința dvs. să devină una socială, pe care o vieți închiria la fiecare cinci ani.