Copiii care se odihnesc în tabăra „Codreanca” din oraşul Corneşti au aflat că au vecini. Este vorba despre albinele care şi-au găsit adăpost în stupii din gospodăria de alături.
„Am observat stupii când făceam curăţenie pe teritoriul taberei. Gospodăria vecinilor se află pe un teren mai coborât, iar din cauza vegetaţiei nu se vede uşor ce au în curte. Am vorbit cu conducătorii taberei şi urmează să decidem ce trebuie să facem în astfel de cazuri, să nu fie puşi în pericol copiii”, spune educatoarea superioară Olga Negară. Directorul taberei,
Sergiu Gulica, zice că a purtat discuţii în acest sens cu proprietarul prisăcii, care l-a asigurat că albinele nu prezintă pericol pentru copii: „A spus că de mulţi ani are aceşti stupi şi până acum nu a fost vreo problemă. Nici unui copil albinele nu i-au pus ac, iar proprietarul zice că îşi asumă răspunderea în cazul dacă se va întâmpla”.
Directorul mai explică şi faptul că în zona cu pricina, care se află în apropiere de stupii vecinului, copiii nu fac activităţi, acolo fiind depozitat gunoiul. Dânsul a mai amintit că atunci când a fost depistat un cuib de viespi la o căsuţă din tabără, anume vecinul care deţine prisaca a venit şi l-a nimicit.
La Direcţia Educaţie a raionului Ungheni, specialiştii nu au putut să dea amănunte cu privire la acest caz. „Nu sunt la curent. Este o distanţă mare de la clădire şi căsuţe până la gard şi nu ar trebui să fie probleme. În plus, la faţa locului au fost specialiştii structurilor care au inspectat tabăra şi nu au făcut vreo remarcă”, a declarat Violeta Gavriliuc, responsabilă de odihna copiilor, specialistă în cadrul direcţiei respective.
Se pare că totuşi ar putea fi careva probleme, în cazul când vreun copil alergic ar primi ac de la albină. De această părere este Raisa Popovici, directoarea Centrului Sănătate Publică Ungheni: „Trebuie să fie anumite condiţii de amplasare a prisăcii, doar în preajmă sunt copii, unii pot fi alergici şi e periculos pentru sănătatea lor. Ar trebui să se ia în calcul acest aspect”.
Cei care analizează dacă au fost respectate condiţiile de amplasare a stupilor şi eliberează autorizaţia de funcţionare sunt specialiştii de la Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor. Grigore Popa, şeful Secţiei sănătate şi bunăstarea animalelor din cadrul direcţiei respective, a zis că stupii nu trebuie să se afle mai aproape de zece metri de la gard. Cel mai probabil această condiţie este respectată. Totuşi nu a explicat dacă există vreo prevedere care se referă la vecinătatea prisăcii cu tabăra de odihnă pentru copii. Cert e că a dat asigurări că în cel mai scurt timp responsabilul de zona respectivă va verifica dacă îngrijitorul albinelor are autorizare şi activează conform legii.