Situația pandemică din Republica Moldova ar putea fi ținută sub control, prin instituirea unor măsuri stricte. Este părerea medicilor care spun că Republica Moldova are o concentrație redusă a populației, iar din acest motiv criza COVID-19 ar putea fi mai ușor gestionată, dacă s-ar impune restricții mai dure. Potrivit specialiștilor, tulpina Delta este extrem de contagioasă, iar o persoană COVID-pozitivă, în lipsa măsurilor de protecție, poate infecta alte câteva zeci de persoane , notează IPN.
Potrivit medicilor, în Republica Moldova ar trebui impuse măsuri mai riguroase de prevenire a răspândirii virusului, în special, în zonele aglomerate. Deși evită să se pronunțe pe oportunitatea instituirii unui lock-down, specialiștii spun că autoritățile trebuie să intervină mai dur în gestionarea acestei crize.
„În Republica Moldova este ușor să gestionezi situația COVID. În primul rând, populația la țară este puțină, nu avem industrii mari, fabrici mari, uzine mari. La noi, singura înghesuială mai mare este Piața Centrală, transportul public și magazinele. În această situație, dacă s-ar lua măsuri foarte stricte și la timp, poți ține situația sub control ”, a spus medicul Anatol Ciubotaru în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Potrivit medicilor, sistemul de sănătate funcționează la capacitate maximă și face cu greu față fluxului enorm de pacienți. Potrivit lor, prezența noii tulpini Delta determină o formă agresivă a bolii, o mare parte din pacienți ajungând la Terapie Intensivă.
„Toate spitalele din Chișinău sunt în situație de criză, și asta se întâmplă deja a doua săptămână. Prima formă a virusului ni se pare acum o simplă gripă față de varianta Delta. În reanimare aveam atunci 60% pacienți care primeau oxigen, acum avem 10% intubați, 40% la ventilare invazivă și ceilalți cu șanse mari să se agraveze. Gravitatea bolii la pacienți a crescut, de asta decesele sunt mult mai multe. Din 52 de pacienți care-i avem azi la noi în spital, în Terapie Intensivă, 10% decedează”, a spus medicul Seghei Cobîlețchi.
Ieri, în Republica Moldova 40 de oameni au fost răpuși de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, la nivel național, 173 de pacienți se află la Terapie Intensivă în stare extrem de gravă. În condițiile unui număr în creștere a îmbolnăvirilor și deceselor, rata de vaccinare continuă să se mențină redusă. 24% din cetățenii Republicii Moldova sunt vaccinați cu schema completă.