Tradiționalul și așteptatul eveniment „Primul sunet”, a marcat ieri începutul unui nou an școlar la LT „Elada” din satul Măcărești, dar și în toată țara. Însă, prima zi de școală nu s-a desfășurat așa cum și-au dorit atât elevii, cât și cadrele didactice. Nemulțumirile au apărut încă din momentul în care s-a făcut public anunțul cu privire la interzicerea desfășurării careului festiv. Totuși, elevii au venit îmbrăcați la patru ace, vizibil emoționați și cu gingașe buchete de flori în brațe. Mulți dintre ei au recunoscut că erau nerăbdători să își vadă colegii, prietenii și profesorii. „De data aceasta chiar mi-a fost dor de școală, de colegi și profesori. Am fost încântată să aflu că începem anul școlar cu prezența fizică la ore, măcar asta mă bucură. Speram să se organizeze și careul festiv…”, ne spune o elevă. Alți școlari și-au exprimat nemulțumirea: „Sincer chiar nu îmi place situația care s-a creat, atât absolvenții gimnaziilor și liceelor, cât și picii din clasa întâi au așteptat această zi pentru a se simți mai deosebiți, dar din cauza unor reguli pe care noi suntem nevoiți să le respectăm, elevii nu au parte de ceva mult așteptat și interesant pentru toți”.
78,13% este rata de vaccinare la profesori și 94,74% este la restul personalului din cadrul instituției
La LT „Elada” sunt înregistrați la momentul actual 401 elevi și 32 de profesori, la categoria alt personal în instituție sunt 19 persoane. Directoarea liceului, doamna Maria Antoniuc, a recunoscut că subiectul cu interzicerea careului este unul dureros și pentru direcție, întrucât rata de vaccinare în cadrul instituției este destul de ridicată: 78,13% la profesori, iar 94,74% la restul personalului din cadrul instituției, alte 3 persoane au prezentat testul negativ pentru Covid-19 și mai există o parte dintre angajați care au contraindicații medicale pentru a se vaccina.
În prima oră li s-a explicat măsurile de protecție
Prima oră, care este diriginția, elevilor li s-a vorbit despre cei 30 de ani de independență a RM și despre regulile de securitate pentru a se proteja de infecția cu noul tip de coronavirus: purtarea măștilor, dezinfectarea regulată a mâinilor, păstrarea distanței sociale și restricția de a organiza evenimente.
Chiar dacă nu sunt încântați de faptul că anul școlar nu a început în mod tradițional și nici nu se va desfășura așa cum și-au dorit toți, profesorii pentru siguranța elevilor recomandă totuși respectarea regulilor de siguranță.
„Eu am vrut să vin la școală, să învăț bine și să am note bune”
Nu au rămas neobservați nici picii care au pășit pentru prima dată pragul școlii, unii timizi și retrași, alții îndrăzneți și veseli, dar toți erau entuziasmați de ceea ce se întâmplă. Au pășit cu emoții pragul școlii și au afirmat cu certitudine că vor fi niște elevi sârguincioși și muncitori: „Eu am vrut să vin la școală, să învăț bine și să am note bune. Mama mi-a spus că voi acumula multe cunoștințe noi aici”. Părinții copiilor care au venit anul acesta în clasa întâi au fost destul de empatici, conștientizând faptul că interzicerea careului este o regulă care trebuie respectată pentru siguranța copiilor și a profesorilor: „Desigur că am vrut să cunoască și copiii noștri cum e 1 septembrie cu adevărat, cum se organiza înainte vreme, dar dacă nu se poate asta e. Ne conformăm și noi. Important să nu se îmbolnăvească nimeni”, a specificat o tânără mămică.
Sesiuni foto în grupuri mici
Spre finalul zilei, elevii liceului au ieșit în grupuri mici și au făcut fotografii pentru arhivele personale, mult mai veseli și fericiți decât erau dimineață.