Comuna Pîrlița, este beneficiarul programului „Comunitatea Mea”. Prin intermediul acestui program, în comună va fi construit un cimitir nou, pe o suprafață de circa 6 hectare, îngrădit cu panouri din gard metalic zincat, va fi iluminat și va dispune de o parcare.
Ludmila Nistor, primara localității ne-a comunicat că a reușit să atragă suportul financiar prin importanța acestui proiect pentru comunitatea din Pîrlița. „Vizează toată comunitatea. Cimitirul actual nu mai are loc de extindere, iar acest proiect mai este și unul de durată. Luând în calcul rata mortalității, acesta va putea fi accesibil minim 70 de ani. Ce ține de contribuția primăriei, ne luăm angajamentul să construim drumul de acces. Acesta va fi în variantă albă, dotat cu canale de scurgere. Cu ajutorul contribuției oamenilor planificăm și instalarea unei răstigniri” a specificat aceasta.
Cimitirul va avea două căi de acces și va fi repartizat pe sectoare. Un sector va avea capacitatea de 270 morminte. Cetățenii vor mai avea posibilitate de a rezerva locuri. Totodată, se va adopta și un regulament de întreținere.
Precizăm că programul „Comunitatea Mea” este finanțat de USAID, care consolidează administrația locală din Moldova pentru a deveni mai eficientă, transparentă și mai responsabilă față de cetățeni. Programul facilitează procesul de descentralizare al Republicii Moldova, consolidează capacitatea administrației locale de a răspunde nevoilor cetățenilor. Programul are ca scop îmbunătățirea calitatea vieții cetățenilor, totodată întărește încrederea cetățenilor în instituțiile democratice. Pentru a face acest lucru, „Comunitatea Mea” oferă asistență autorităților publice locale din întreaga Moldova.
Amintim că stațiile moderne de așteptare din Ungheni, parcul din apropierea fabricii de vin din Pîrlița au fost construite cu suportul acestui program.
În satul Sculeni se va extinde cimitirul, iar în Floreni se va construi unul
În comuna Sculeni Consiliul Local a decis să construiască un cimitir în satul Floreni, localitate componentă a comunei Sculeni, iar pentru identificarea terenului au creat o comisie. Conform spuselor primarului comunei, Vasile Casian, satul nu a avut. Morții erau îngropați în cimitirul din satul Sculeni, pentru aceasta parcurgeau o distanță de 3 kilometri.
Consiliul Local Sculeni a mai adoptat și extinderea cimitirului din satul Sculeni, care este arhiplin.
Cimitirul din Sculeni se află în partea satului, ce se numește Sculeni-Vechi. „Acesta datează de trei–patru sute de ani, cu monumente istorice din perioada țaristă din marmură și piatră. Monumentele rămase de la nobilii de altă naționalitate, cum ar fi germani și ruși, datează de peste două sute de ani. Aici este îngropat boierul Malik cu soția sa, funcționar de curte, fiind numit de țar, și moșieri germani ca Von Rosen și Von Wass. Cei din urmă și-au avut moșia până la Floreni”, ne povestește directoarea muzeului, Maria Calin. („Unghiul” 11 iunie 2019, „Sculeni – o punte care desparte un neam”, autoare Iana Grigorița, studentă stagiară).