Probabil, agrarienii nu vor fi de acord cu această afirmație, însă unei peroane necompetente în domeniu i se pare că vremea nu favorizează nici creșterea, nici înflorirea, nici recolta viitoare.
Șeful adjunct al Direcției Siguranța Alimentelor a raionului Ungheni, Sergiu Timofti, a fost mirat, deoarece vremea de afară contribuie la dezvoltarea culturilor de toamnă, care au intrat în iarnă destul de slabe. Nopțile destul de reci și zilele ploioase contribuie la buna înfrățire și culturile de toamnă sunt acum în stare bună, trebuie doar să fie fertilizate și tratate împotriva făinării cerealelor, deoarece oscilațiile de temperatură duc la dezvoltarea bolilor.
Au căzut ploi și e foarte bine, chiar dacă au încetinit puțin semănatul. Dacă ne amintim, iarna a fost mai puțină zăpadă, vara trecută și toamna au fost secetoase, prin urmare, ploile au ajutat la completarea rezervelor de umiditate. S-ar promite vreme bună, astfel încât semănatul florii-soarelui, care s-a efectuat aproape pe jumătate, săptămâna aceasta trebuie să se încheie, după care întreprinderile vor începe semănatul porumbului. El crede că până în mai vor reuși, dacă vremea va permite, vor semăna și această cultură.
Potrivit specialistului, vremea însă e nefavorabilă pentru plantațiile perene, cum ar fi piersicii, caișii, vișinii, cireșii, prunii de soiuri timpurii care sunt acum în floare și trebuie să fie polenizați. În plus, după ce au înflorit, iar merii – înainte de înflorire, este necesar să fie tratați contra făinării și a întregului complex de boli, dezvoltarea cărora a fost favorizată de ploile recente.
Potrivit consultantului nostru principal în probleme ce țin de agricultură, directorul „Prog-Agroter” SRL, Iurie Vrabie, o astfel de vreme poate într-un anumit fel să influențeze recolta culturilor horticole care înfloresc acum, fiindcă ploile și temperaturile scăzute împiedică polenizarea. În ceea ce privește culturile de toamnă, ploile au completat umiditatea lipsă, însă au reținut lucrările de însămânțare cu două săptămâni (conversația a avut loc vinerea trecută – nota autorului).
Întreprinderea în cauză a semănat floarea-soarelui pe 80% din suprafață, iar în astfel de condiții semințele aflate în pământ își pierd energia de creștere, ceea ce la fel este o problemă. Timpul umed contribuie, de asemenea, la dezvoltarea bolilor la grâu, orz și, imediat ce va permite vremea, culturile vor fi tratate împotriva buruienilor și a bolilor. El îi sfătuiește pe agricultori să nu se zgârcească și să lucreze câmpurile cu dispozitive optime. „E o perioadă foarte încordată. Trebuie de semănat floarea-soarelui în cel mai scurt timp posibil, apoi porumbul, și concomitent să fie combătuți dăunătorii, bolile și buruienile”, a spus în încheiere interlocutorul.