Aproape cu un an în urmă au avut loc alegerile locale. Înainte ca alegătorii să pună ştampila „votat” în dreapta candidatului favorit, aceştia au fost cei mai iubiţi şi curtaţi dintre pământeni. Au fost invitaţi la adunări în cartiere, mahalale, au fost întrebaţi ce îi doare, îndemnaţi să vină cu propuneri pentru a îmbunătăţi viaţa lor. Alegerile însă au trecut, perioada de adaptare a aleşilor noi în funcţii a expirat. Continuă oare primarii să menţină această legătură şi comunicare cu cei care i-au promovat în funcţie?
Vera Buga, oraşul Corneşti: „Nu am zile anumite de audienţă”
În oraşul Corneşti, în fotoliul de primar a fost instalată o femeie – Vera Buga. După cum spune dânsa, se străduie să ţină legătura cu cetăţenii prin diferite mijloace, inclusiv pe internet: „Avem profil pe reţelele de socializare, unde postăm poze cu oraşul nostru. Primim mesaje, propuneri. Astfel ţinem legătura şi cu locuitorii care au plecat peste hotare. Cred că e o metodă eficientă, mai ales că acum mulţi au acces la internet”. Totodată primara concretizează că foloseşte şi metodele tradiţionale – comunicarea tete-a-tete: „Nu am zile anumite de audienţă. Când se adresează cetăţeanul, atunci îl primesc. Primăvara aceasta am mers din poartă în poartă ca să mobilizez populaţia la curăţenie”. Curând va fi organizată şi o adunare generală în localitate, cel mai probabil în luna iunie. Vera Buga spune că are cu ce apărea în faţa alegătorilor: „Am realizat câteva proiecte, altele sunt în proces de derulare”. Au fost întreprinşi anumiţi paşi pentru a soluţiona problema aprovizionării cu apă potabilă a localităţii, dar şi construcţia sistemului de canalizare. De fapt, paşii constau în realizarea procedurilor tehnice, dar şi identificarea finanţării acestui proiect: „Ni s-a promis că anul acesta vom avea finanţare. Sper că vom reuşi să soluţionăm această problemă care persistă atâţia ani în localitate”.
Sergiu Bodrug, Măgurele: „Părerea cetăţenilor contează”
Primarul satului Măgurele, Sergiu Bodrug, consideră că cea mai eficientă metodă de a coopera cu cetăţenii sunt adunările săteşti: „Cum să nu organizezi o adunare acum primăvara, când e necesar să facem curăţenie în localitate? Dacă avem o problemă de rezolvat, chemăm sătenii la discuţii. În afară de chestiunea abordată sunt identificate şi altele, despre care mai puţin se cunoştea. Chiar dacă la început locuitorii din sat nu prea erau obişnuiţi cu adunările, acum dau curs acestora”. La întrunirile săteşti, care de regulă sunt desfăşurate la o sărbătoare religioasă, se discută despre salubrizare, ordine publică, amenajare a teritoriului, dar şi despre intenţia de a fi vândut vreun teren public. Sunt puse în discuţie şi chestiunile financiare, dar şi cele de ordin moral, care nu necesită cheltuirea unei sume de bani pentru a fi soluţionate, ci schimbarea atitudinii, implicarea comunitară pe bază de voluntariat.
Un mijloc datorită căruia se face auzit primarul sunt şi reţelele sociale, unde sătenii sunt informaţi despre ceea ce se face, sunt lansate diferite propuneri pentru a îmbunătăţi traiul măgurelenilor. Totodată anunţurile sunt plasate nu doar pe internet, dar şi în locuri speciale din sat, deoarece nu toţi locuitorii au computer. La moment se lucrează şi la completarea site-ului localităţii. „Optez pentru transparenţă şi comunicare. Doar părerea cetăţenilor contează pe tot parcursul mandatului, nu doar în campania electorală. Pentru mine comunicarea e o plăcere şi o activitate normală”, a declarat primarul.
Ultima adunare în acest sat a avut loc pe 6 mai, când în faţa cetăţenilor s-au aflat specialiştii din cadrul Direcţiei Situaţii Excepţionale, Inspectoratului de Poliţie Ungheni, care au avut comunicări pe anumite teme.
Vasile Casian, comuna Sculeni: „Cea mai bună metodă e cea verbală, în mod direct”
Primarul comunei Sculeni, Vasile Casian, aflat deja la al treilea mandat, este de părerea că nu există o mai bună metodă de comunicare cu cetăţeanul decât cea verbală şi directă: „Nu toată lumea citeşte presa, panourile informative sau are acces la internet, de aceea primesc cetăţenii în audienţă nu doar la serviciu, dar uneori şi acasă. Nu mă supăr pe ei”. Primarul spune că obişnuieşte să facă şi adunări în satele comunei, doar că puţini locuitori vin la ele. Bunăoară, aşa a fost la întrunirea care a avut loc în satul Gherman. Locuitorii din Blindeşti însă au fost mai activi când au fost invitaţi la adunarea unde s-a discutat despre aprovizionarea satului cu apă. Curând se planifică să fie desfăşurate astfel de discuţii şi în Sculeni, Floreni. „Înţeleg că mulţi dintre noi suntem ocupaţi cu probleme personale, dar atunci când vine vorba de o chestiune de ordin comun trebuie să ne implicăm. Oricum avem şi cetăţeni activi, care dau curs întrunirilor de acest fel, dar sunt şi din cei inerţi”.