A trecut un an de când au fost instalaţi în fotoliul de primar. Au aflat ce trebuie să facă pentru ca cei care i-au votat şi care nu i-au votat să trăiască bine, să se bucure de condiţii normale de viaţă, să îndeplinească promisiunile făcute în campania electorală. Perioada însă nu a fost una rodnică. Adică multe din cele planificate nu şi-au găsit suportul financiar, ţara fiind afectată de furtul din sistemul bancar, de faptul că anumiţi parteneri externi au refuzat să ne mai susţină cu bani. Astfel, primarii, vrând-nevrând, au trebuit să caute alte posibilităţi de a soluţiona problemele existente.
Unii au anticipat faptul că finanţările vor fi mai puţine sau chiar deloc şi au făcut economii, alţii au ales să mobilizeze comunitatea şi să mute carul din loc. Deci, ce au reuşit să realizeze primarii în localităţile raionului Ungheni? Ne spun chiar ei, edilii care sunt în primul mandat.
„Într-un an, mai mult decât atât nu am putut realiza.
Avem planuri”
Primara satului Rădenii Vechi, Vera Golan, spune că a dorit să realizeze mai mult: „Într-un an, mai mult decât atât nu am putut realiza”. Unica investiţie mai mare este de peste 470 de mii de lei, utilizată pentru reabilitarea unui drum cu o lungime de 1,5 km din localitate. Banii au fost alocaţi din Fondul rutier.
S-a mai amenajat un cimitir. În sat va fi şi o zonă de agrement, care va fi înverzită, dotată cu o scenă, locuri pentru comercializarea obiectelor confecţionate manual. Pentru acest proiect şi-au unit forţele atât administraţia publică locală, Ministerul Mediului, cât şi sătenii.
Eforturi au fost depuse şi pentru încurajarea tineretului să înceapă mici afaceri în mediul rural. Iată aşa a apărut o frizerie în sat, într-un local arendat. Drept e că frizera la moment este plecată peste hotare, însă primara este sigură că aceasta va reveni curând şi va reîncepe activitatea.
Un monument care va păstra veşnic vie memoria celor peste 200 de locuitori ai satului, care au fost deportaţi, s-a construit la iniţiativa autorităţilor şi a localnicilor.
Pe viitor şi un teren de sport va fi în Rădenii Vechi, altul – pentru jocul copiilor. Vera Golan zice că speră să le amenajeze pe ambele, după ce va depune proiectul de finanţare la Fundaţia Comunitară Ungheni şi va câştiga.
Conducerea localităţii s-a preocupat de întocmirea documentelor pentru a implementa proiectele ulterioare. Acestea se referă la construcţia sistemului de apeduct şi canalizare, împreună cu alte şapte primării din raion, la amenajarea platformelor pentru gunoi. „Fântânile seacă şi e necesar să construim apeductul. Totodată şi problema salubrizării e stringentă”, spune primara.
„Oamenii au nevoie de lucruri elementare:
drumuri reparate, apeduct”
Şi în comuna Alexeevca investiţii mari nu s-au făcut. „Nu prea avem cu ce ne lăuda”, zice primarul Vitalie Bujor. Încurajat să povestească ce s-a realizat în decursul unui an în cele patru localităţi din comună, dânsul ne-a invitat să venim şi să vedem drumurile reabilitate cu ajutorul cetăţenilor: „Avem oameni cu iniţiativă şi împreună am reuşit să reabilităm anumite porţiuni de drum din sate”. Totodată şi cu suportul Consiliului Raional Ungheni a fost reparat drumul de acces spre Săghieni, iar primăria s-a preocupat să aducă, oarecum, în regulă drumul spre cimitirul din Alexeevca: „De Paştele Blajinilor a plouat, iar accesul spre cimitir era, practic, imposibil. Era necesar să punem măcar pietriş pe această porţiune”.
În comună derulează şi un proiect mult aşteptat – construcţia sistemului de apeduct, din fondurile oferite de către Ministerul Mediului. Proiectul întâmpină dificultăţi, în primul rând financiare. Primarul spune că din 6 mln. de lei, deocamdată au primit finanţare numai 50 de mii. Lucrările au fost începute în primăvara aceasta, însă dânsul nu a putut spune când vor fi finalizate.
A fost soluţionată o problemă care a fost mediatizată în ziar. S-a deschis o rută şcolară, iar elevii din Săghieni sunt transportaţi la gimnaziul din Alexeevca cu microbuzul, tot aşa sunt aduşi acasă. Şi copiiilor de la grădiniţa din Alexeevca la iarna viitoare ar trebui să le fie mai cald, după ce au fost schimbate câteva uşi în instituţie. „Decât să cheltuim mari cantităţi de cărbune, mai bine schimbăm uşile, ferestrele, iar energia termică să fie conservată”, spune primarul. Şi în sediul primăriei a fost iniţiată o reparaţie cosmetică, pentru una capitală nu sunt bani.
„Astea ne sunt posibilităţile de moment. Oamenii au nevoie de lucruri elementare: drumuri reparate, apeduct”, afirmă Vitalie Bujor. Din spusele lui, la momentul discuţiei, pe contul primăriei era un sold de 40 de mii de lei. Ce poţi să faci cu aceşti bani în patru sate ale comunei: Alexeevca, Lidovca, Săghieni, Borisovca?
În satul Corneşti:
„Timpurile nu sunt uşoare”
Ar fi dorit ca satul să fie implicat în mai multe proiecte investiţionale, să devină atractiv pentru oamenii de afaceri, însă primarul Valeriu Morari s-a pomenit că primăria este în imposibilitate financiară. În decursul unui an, a reuşit doar să repare o porţiune de drum cu o lungime de 300 de metri, în variantă albă. Suma de circa jumătate de milion de lei a fost oferită din Fondul rutier. La fel ca şi în alte localităţi, unde locuitorii nu au acces la apă potabilă, pe primar mai mult l-a interesat acest aspect. Cel puţin dânsul a continuat ceea ce a început predecesorul său. „Am pregătit toate documentele şi le-am depus spre finanţare la Ministerul Mediului. Acum aşteptăm răspunsul să vedem dacă vom construi în sat sistem de apeduct şi canalizare. Sunt optimist”, zice Valeriu Morari. Dânsul speră că şi locuitorii vor fi receptivi şi vor contribui cu muncă la construcţia lui.
Primarul s-a preocupat şi de schimbarea uşilor şi ferestrelor la grădiniţă, inclusiv izolarea termică a clădirii. Cert e că nu au primit încă finanţarea în acest sens. „E greu. Oamenii vor schimbarea, dar cum să faci când nu sunt bani de nicăieri? Timpurile nu sunt uşoare”, conchide edilul.
O realizare, consideră dânsul, este că sătenii pot mai uşor să se deplaseze spre centrul raional. A fost deschisă ruta Corneşti-Ungheni în urma solicitării primăriei satului şi a celei din oraşul Corneşti.
Primarul are de gând să iasă şi cu un raport despre activitatea în decursul primului an de mandat în faţa sătenilor în luna septembrie. Tot atunci se vor examina şi planurile pentru dezvoltarea pe viitor a localităţii.