Ion Țîțu este un prosper om de afaceri din Ungheni, directorul și fondatorul SRL „Javelin NA”, companie în domeniul construcțiilor. Are trei mandate de consilier municipal, timp în care a generat idei, a pus umărul pentru realizarea multor proiecte importante din raionul și municipiul Ungheni. Mai nou, este și președintele Organizației Teritoriale Ungheni a Partidului Social Democrat European (PSDE) și candidat la funcția de Primar al municipiului Ungheni.
— Domnule Țîțu, anunțul dvs. de a candida la funcția de Primar al municipiului Ungheni este surprinzătoare. Sunteți un businessman de succes, cu o afacere prosperă. Ce v-a determinat?
— De o viață locuiesc în Ungheni, aici mi-am crescut copiii, aici îmi fac activitatea și nu pot fi indiferent de viitorul orașului. Am dezvoltat un potențial enorm atât profesional, cât și politic și pot contribui la transformarea continuă a orașului. Nu sunt de acord cu ce se întâmplă în Ungheni și asta m-a determinat să revin în politică, să contribui ca lucrurile să fie corectate.
— Ce anume vă dezamăgește în privința Ungheniului?
— Recunosc, s-au făcut lucruri frumoase în oraș, însă cum au fost gestionați banii publici, e o altă întrebare. Zona centru arată bine, dar periferiile – deplorabil. Toți locuitorii Ungheniului au drepturi egale, contribuie egal la bugetul local și trebuie să aibă aceleași condiții de trai, indiferent de cartierul unde locuiesc. E necesar să fie schimbată starea de lucruri în Dănuțeni, Ungheni Deal, Ungheni Vale, așa-zisa Curculiovca, cartierele Tineretului, Vasilica și Berești. Oamenii din Ungheni sunt deosebiți, muncitori, dedicați, dar prea răbdători. Fără drumuri, fără canalizare, gaze… Trebuie să fie viață în aceste zone, să fie organizate diferite activități extra-școlare pentru copii. Îmi doresc ca grădinițele din oraș să arate mai bine. Angajații instituțiilor preșcolare sunt la mila primăriei pentru a rezolva problemele de infrastructură. Și, din păcate, cu mare greu sunt găsiți bani în acest sens sau chiar deloc. De reparații și dotări primăria trebuie să se intereseze.
— Numiți top trei probleme în oraș, care se regăsesc și în Platforma dvs. electorală.
— Lucrarea de anvergură se referă la fațadele blocurilor cu apartamente și a instituțiilor publice din oraș. Este important să fie pus în aplicare un proiect de eficiență energetică care presupune termoizolarea blocurilor cu apartamente și a instituțiilor publice. În acest fel, va fi redus cu circa 30 la sută consumul de agent termic pe perioada rece, iar orașul va căpăta un aspect modern. Se cer discuții cu Asociațiile Proprietarilor de Locuințe Privatizate, cu orășenii ca să fie găsită varianta optimă de realizare a proiectului. Există oportunitatea să terminăm odată și pentru totdeauna cu țevile vechi și ruginite ale apeductului orășenesc, iar unghenenii să bea apă de calitate, să fie construit un sistem de canalizare în cartierele periferice ale orașului. În 2007 ÎM „Apă-Canal” a accesat un credit de 2 milioane de dolari de la Banca Mondială, care presupunea și reabilitarea capitală a conductelor de apă. Totuși întreprinderea continuă să înregistreze pierderi mari financiare, apa curge deseori pe străzi din cauza defecțiunilor din conducte, unghenenii nu au apă bună, tariful crește, iar rambursarea creditului e pusă pe spatele oamenilor. E greșit să reparăm drumuri, iar conductele de apă să rămână vechi, pentru că la o ulterioară spargere se fac iarăși săpături în asfalt. Ca inginer-constructor înțeleg că banii publici nu sunt gestionați corect. În plus, nu știu de ce, dar lucrările importante se fac în an electoral, pe ultima sută de metri, în grabă. După alegeri toate se stopează și primarii iarăși își amintesc că oamenii contează în an electoral. Nu agreez așa tactici.
Lacul Delia de ani de zile este într-o stare deplorabilă, poluat. Acest simbol al orașului Ungheni, merită să devină un loc de recreere, un spațiu sigur și frumos amenajat de care să se bucure nu doar orășenii, dar și oaspeții. Am schițat un plan bine determinat în privința lacului. E necesar să fie curățat, stopate sursele de poluare astfel cetățenii se vor putea scălda în siguranță, pe malul acestuia vor apărea bănci, umbreluțe, locuri pentru grătar, bărci pentru plimbări. Va fi așa cum nu a fost vreodată.
— Sloganul dvs. sună frumos – „Primar printre oameni. Primăria – pentru oameni”. Credeți că ceilalți primari au avut o alt fel de afinitate cu orășenii?
— Primarul trebuie să trăiască cu oamenii, să treacă prin aceleași probleme, să mai urce în transportul public, să vadă ce servicii sunt oferite în Ungheni. Activitatea edilului trebuie să fie la vedere, fără turnichete instalate la primul etaj al primăriei, care este o instituție publică și orice cetățean trebuie să aibă acces liber la funcționari. Vrem dialog cu populația, astfel va fi cunoscută situația reală din oraș.
— Cum veți soluționa problema transportului public din Ungheni?
— Sunt multe reacții negative de la ungheneni, prețul exagerat raportat la condițiile dezastruoase din microbuze. Problema totuși trebuie soluționată la primărie și de pus în prim-plan nevoile cetățenilor. Pentru starea actuală a microbuzelor prețul biletului e prea mare. Dacă un transportator nu oferă servicii de calitate trebuie să fie dată șansa altor antreprenori care au în dotare microbuze moderne și econome, astfel și prețul poate fi micșorat.
— Ce facem cu câinii vagabonzi?
— Sunt practici de succes la noi în țară. Dacă la Criuleni, Chișinău, Bălți și Anenii Noi a fost posibil să fie deschise aziluri pentru maidanezi, putem să avem și la Ungheni un astfel de adăpost. Împreună cu o asociație obștească de profil va fi identificat un teren pentru construcția azilului. Câinii vor fi izolați, sterilizați, iar cetățenii se vor simți în siguranță. Unghenenii vor putea adopta de aici animale. Avem destui orășeni care iubesc animalele.
— Piața muncii din Ungheni oferă destule locuri de muncă? Cum ar trebui să încurajăm micul business?
— Elaborarea politicilor clare de susținere și încurajare a businessului mic și mijlociu, a tinerilor antreprenori în condițiile actuale sunt necesare. În oraș avem nevoie de cât mai multe activități private, așa vor fi puse la dispoziție noi locuri de muncă, va crește bugetul local. Fondurile europene sunt sprijin pentru antreprenori. Anume în această direcție se cere de orientat. În plus, e cazul să fie debirocratizate serviciile publice.
— Ce planuri aveți pentru tineri?
— Ne lipsește aici o universitate, cu campus și toată infrastructura necesară așa ca Universitatea „Alecu Russo” din Bălți sau „B.P. Hasdeu”, Cahul. Discuțiile cu responsabilii de la ministere, cu vecinii de peste Prut sunt inevitabile pentru a avea universitatea mult dorită. Desigur că e important să încurajăm tinerii să adopte un mod de viață sănătos atât fizic, cât și psihic, să le fie oferită posibilitatea de a participa la viața publică, să se dezvolte. Nu în ultimul rând avem nevoie de politici clare de prevenire a delicvenței juvenile. Dacă vor fi oferite locuințe sociale, orașul va deveni atractiv pentru tinerii medici, profesori, ingineri, polițiști, alți specialiști calificați din diferite domenii de care duce lipsă Ungheniul.
— Ce va fi cu compania dvs. când veți fi primar?
— Am construit întreprinderea pe încredere, funcționează bine și fără mine. Să țineți minte, pe perioada cât voi fi primar, nu veți vedea niciun contract al companiei „Javelin NA” semnat cu administrația publică municipală.
— Povestiți-ne despre experiența politică.
— Am trei mandate de consilier municipal, președinte de fracțiune, perioada 2007 – 2015. Am fost unul dintre consilieri care s-a opus vânzării fostei maternități din Dănuțeni, am înaintat proiecte de decizie referitoare la conectarea unei zone din Berești la apeduct, am insistat pentru acordarea contribuțiilor la reparația acoperișurilor blocurilor cu apartamente. Tot la insistența mea a fost simplificată procedura de eliberare a autorizației de funcționare a agenților economici prin excluderea din regulament a sintagmei „avizul poliției orășenești”. Mă simt onorat că am muncit în Consiliul municipal. La moment sunt Președintele Organizației Teritoriale Ungheni a PSDE. Este un partid de centru-stânga, care optează pentru integrarea R. Moldova în UE și face parte din familia social democrată europeană, are acord de colaborare cu PSD din România.
— De ce unghenenii ar trebui să vă susțină?
— Ion Țîțu nu vine la primărie ca să-și îmbunătățească starea materială sau să își facă carieră personală. Eu am o situație financiară bună, copiii sunt aranjați. Voi fi acel primar pentru care interesele comunității vor fi prioritare și ușa va fi mereu deschisă celor aflați la nevoie. Sunt inginer-constructor și economist de vocație. Știu să construiesc proiecte durabile și să administrez bugetul eficient. Ungheniul are nevoie de o viziune nouă. Unghenenii merită mai mult!
Serviciul de presă al PSDE
Achitat din Fondul electoral PSDE
Publicitate electorală