Potrivit unui comunicat al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în R. Moldova (PNUD), un lot de 23.200 de măști, 20.000 de perechi de botoșei de unică folosință, 1400 de uniforme de protecție, 80 de termometre cu infraroșu pentru monitorizarea temperaturii la distanță, două spirometre, două electrocardiografe portabile, două sterilizatoare, precum și 9000 litri de dezinfectant, achiziționate din fonduri europene, a fost oferit raioanelor Ungheni și Cahul, precum şi unor centre medicale de pe ambele maluri ale Nistrului.
Asistenţa, în valoare totală de 100.000 Euro, a fost oferită în cadrul programelor ”EU4Moldova: regiuni cheie” şi „UE: Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanţate de Uniunea Europeană şi implementate de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Un prim lot de ajutoare, constând din măști medicinale, botoșei de unică folosință, combinezoane de utilizare multiplă, cizme de cauciuc (pentru dezinfectarea spațiilor), halate de unică folosință, geluri antibacteriene pentru mâini, dezinfectant, săpun lichid antibacterial, șampon industrial antibacterian, pulverizatoare, termometre infraroșu pentru monitorizarea temperaturii, a ajuns deja la Ungheni.
Peter Mihalko: ”Împreună suntem mai puternici”
”Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova în lupta cu noul coronavirus. Echipamentul de protecţie personală, precum şi setul de echipament medical oferite de noi vin să ajute oamenii din prima linie, care îşi pun în pericol propria siguranţă pentru a salva vieţi pe timp de pandemie. E un model de solidaritate locală, regională şi globală. Or, această pandemie nu poate fi oprită prin efortul unei singure ţări. Acest ajutor este oferit suplimentar la asistenţa pe care Uniunea Europeană o va acorda statelor membre ale Parteneriatul Estic, anunţată recent. Împreună suntem mai puternici”, a declarat, la ceremonia de transmitere a ajutoarelor, Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Dânsul a dat asigurări că Uniunea Europeană va sprijini și în continuare Republica Moldova, va continua cu noi proiecte, inclusiv menite să susțină economia locală. ”Vom continua să facem eforturi pentru îmbunătățirea situației în domenii-cheie, cum ar fi: lupta împotriva corupției, întărirea statului de drept, revitalizarea economiei. Împreună vom ieși din această criză, împreună vom continua să fim mai puternici”, a precizat Ambasadorul.
Alexandru Ambros: ”Sunt foarte mândru că municipiul Ungheni face parte din Proiectul ”EU4Moldova: regiuni cheie”
”Avem nevoie de ajutor extern în condiţiile în care încasările la buget au scăzut drastic în această perioadă. Trebuie să recunoaștem că nimeni nu a fost pregătit să facă faţă acestei epidemii. Este o experienţă nouă pentru toți. Noi luăm decizii ca răspuns la situația creată, care se schimbă de la o zi la alta, încercăm să facem față lucrurilor cu resursele disponibile la moment, pentru a reduce riscul extinderii infecției. Fiecare trebuie să conștientizeze pericolul și, prin propriul comportament, să minimalizeze efectele acestei pandemii”, a spus, la rândul său, Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.
Dânsul a mulțumit pentru gestul de solidaritate pe care l-a oferit Uniunea Europeană. ”Este foarte important acest ajutor acum. Sunt foarte mândru că municipiul Ungheni face parte din proiectul ”EU4Moldova: regiuni cheie” (”Uniunea Europeană pentru Moldova: regiuni cheie”), că suntem în colaborare cu Delegația Uniunii Europene”, după care a concluzionat: ”Prietenul bun, prietenul adevărat la nevoie se cunoaște”.
Ajutoare pentru 32 de localități din raionul Ungheni
Grație faptului că municipiul Ungheni este parte a unor importante proiecte europene, au fost transmise ajutoare constând din măști, halate de unică folosință, geluri antibacteriene, dezinfectant și săpun lichid antibacterian, pentru alte 32 de localități din raionul Ungheni. În aceste zile, Primăria Ungheni a distribuit ajutoarele respective, astfel ca să ajungă cât mai curând la cei ce se află pe prima linia în lupta cu Covid-19.
Ca parte a răspunsului său global la pandemia de coronavirus, Comisia Europeană este alături de țările Parteneriatului Estic și a realocat 140 milioane Euro pentru necesități imediate, inclusiv pentru Republica Moldova.
Totodată, Comisia Europeană va redirecționa și utilizarea instrumentelor existente în valoare de până la 700 milioane Euro în toată regiunea pentru a contribui la atenuarea impactului socio-economic al crizei provocate de coronavirus.