De fiecare dată când se apropie alegerile parlamentare, vine vorba despre lipsa buletinelor de identitate sau cele nevalabile (cu termen expirat). Are rost să ne amintim câți ani s-au schimbat pașapoartele vechi ale țării care nu există pe mapamond de 25 de ani. Despre ce mărturisește lipsa documentului de care nu te poți lipsi în viață? Despre iresponsabilitate, indiferență, sărăcie?
Veaceslav Hlopețchi, șeful seviciului eliberarea actelor de identitate la Centrul multifuncțional Ungheni, a spus că dimpotrivă, acum oamenii au o atitudine mai responsabilă și mai serioasă față de această chestiune, ei vin pentru a schimba buletinele de identitate înainte ca acestea să expire, în special tinerii sunt interesați să perfecteze la timp sau să schimbe documentele. Cei care au împlinit 45 de ani au buletine fără termen și se adresează doar în cazul în care le-au pierdut. În total, anul trecut au fost emise 7226 de buletine.
De ce înainte de alegeri începem a vorbi despre acte, iar secțiile documentare sunt obligate să funcționeze în această zi? Interlocutorul a menționat că ei lucrează în acea zi, se poate întâmpla ca persoana să nu-și găsească buletinul, l-a lăsat la serviciu sau un student s-a întors acasă și a uitat să ia actul. În ceea ce privește pașapoartele sovietice, potrivit statisticilor, sunt 14 la 117 mii de cetățeni ai raionului Ungheni. Însă nu este exclus că unii s-au mutat în alt raion,au obținut cetățenie la ambasada altui stat și trăiesc acum în străinătate. În plus, nu ar trebui să fie asemenea persoane, deoarece atunci când au fost schimbate vechile pașapoarte – termenul de valabilitate al lor a fost prelungit până în 2005, iar pentru pensionari – până în 2010 – s-a efectuat o muncă uriașă.
Potrivit lui Alexei Ghebos, secretarul comunei Cioropcani, la ei cu siguranță nu se vor găsi pașapoarte sovietice, pentru că atunci când bătrânii au auzit că nu li se vor achita pensiile cu ele, au început să le schimbe, chiar el îi ducea la secția de documentare. Acum au un sătean căruia i-au ars toate documentele, inclusiv certificatul de naștere. Și dacă se ține cont de faptul că s-a născut în Kazahstan, până când se va face interpelarea va trece mult timp și acum el folosește un certificat provizoriu care este eliberat pe 30 de zile. Secretarul poate numi încă vreo trei persoane care nu au acte de identitate. După cum a menționat sursa, ei în genere par să nu aibă nevoie de nimic, doar să câștige ceva bani lucrând cu ziua și să bea.
Veaceslav Hlopețchi a spus că protejatul nostru, Constantin Cebanu (despre soarta lui grea „Unghiul” a scris de mai multe ori) și-a demonstrat numele în instanță și și-a confirmat cetățenia. La alegerile parlamentare el pentru prima oară va merge la votare.
Valentina Slotina