„Pâinea este temelia vieții” a fost genericul activității desfășurate recent în cadrul clubului „Femei active la vârsta de aur ” de la Biblioteca Publică „Dumitru Moruzi” din cartierul Dănuțeni. Activitatea a demarat cu evoluarea micuților de la grădinița „Tereza Sobolevschi” din acest sector al municipiului. Copiii au cântat și recitat poezii dedicate pâinii, fapt pentru care au fost răsplătiți cu colaci și alte produse de patiserie.
„Am organizat această activitate dedicată pâinii pentru a discuta despre prețul și valoarea ei. Dacă în trecut oamenii nevinovați au dus foamete, astăzi noi o avem din plin pe masă. După cum se vede, în acest an vom avea o roadă bogată de grâne, deja s-au îngălbenit lanurile, iar mecanizatorii se pregătesc să înceapă recoltarea”, a menționat, bibliotecara, Lidia Sinighin.
Membrii clubului au readus în discuție timpurile de cândva, pe când poporul nostru a suportat foametea organizată, iar muzeograful și istoricul, Iurie Cujbă, a vorbit despre fenomenul de foamete organizată. „Chiar dacă în presă și în alte surse de informare se vorbește mai mult despre foametea din 1946-1947, de-a lungul istoriei au fost înregistrate mai multe perioade de acest gen. Prima perioadă a fost în anii 1932-1933 în Ucraina, în care au murit în jur de 6 milioane de oameni. Cea de a doua perioadă a fost în anii 1946-1947, unde în fosta Basarabie au murit peste 100.000 de oameni. S-a simțit puțină criză și în anii 1962-1963, perioadă pe care probabil ați apucat-o și careva dintre dumneavoastră. Foametea a fost organizată pentru ca poporul să fie îngenunchiat, înfometat și slăbit, pentru a-l putea manevra”, a menționat istoricul.
Participantele la activitate au remarcat că pentru a cunoaște trecutul ar fi nevoie ca lucrul de informare să fie dus de către instituțiile educative și de cultură pentru ca, atât tânăra generație, cât și cei maturi să conștientizeze că pâinea este temelia vieții noastre și că este necesar să nu o risipim în zadar.
„Ar fi necesar să fie dus un lucru intens în această vedere, așa încât să se cunoască care au fost consecințele calvarului prin care a trecut poporul nostru în lupta sa pentru existență, dar mai întâi s-o începem de la noi maturii”, a concluzionat Vera, membră a clubului „Femei active la vârsta de aur ”.
De menționat că activitatea a fost una semnificativă datorită faptului că biblioteca „Dumitru Moruzi” din cartierul Dănuțeni are un parteneriat strâns cu fabrica de pâine, „Danova-Prim” SRL, condusă de Ion Danileico, care a oferit instituției produse de patiserie ce au fost împărțite celor prezenți la activitate.