Nici nu s-au făcut bine estimările privind recolta de grâu din acest an, că prețul acestuia, dar și al făinii, a început să crească de la o zi la alta. Cumpărătorii spun că pentru 1 kg de făină de calitate scoteau din buzunar în jur de 10-11 lei, iar acum o cumpără cu 13 lei, pe când pachetul de 2 kg ar fi ajuns de la 22 la 26 lei. La rândul lor, agenții economici spun că și ei o cumpără mai scump decât era până acum.
Comercianții justifică creșterea prețului
„Agenții economici, care dețin magazine alimentare mai mici, cumpără de la distribuitori sau depozite angro. Care la rândul lor și ei o iau de undeva. Așa se face că la prețul produsului se adaugă de câteva ori adaosul comercial. În plus, dacă cantitatea e mai mică, și reducerea e mai mică, de aceea la marile magazine unele produse sunt mai ieftine, fiindcă ei beneficiază de reduceri mai mari”, explică deținătorul unui magazin alimentar.
„Zilele trecute am mers la un depozit din Chișinău. Făina era la vitrină cu un preț, iar în baza de date cu altul. Când am intrat, tocmai se descărca un suport întreg de făină. Angajații nici nu l-au mai dus în depozit, s-a vândut direct de unde a fost descărcat, în mai puțin de jumătate de oră. Pe semne că oamenii au început să-și facă rezerve de făină și, după cum știm, prețul pieței a fost mereu stabilit în funcție de raportul cerere/ofertă”, a mai adăugat un alt agent economic.
Piața liberă își stabilește singură regulile de joc
Viorel Scutaru, șeful Direcției Agricultură și Alimentație, ne-a explicat că piața din țară este liberă la stabilirea prețurilor, cu excepția unora care se încadrează la produse sociale. „Nu putem să nu remarcăm că într-adevăr în ultima perioadă, prețul grâului a crescut de la 2-3 lei la 4,70. Concomitent cu scumpirea grâului, se scumpește și făina.
„Până când nu se poate impune prețul acestora. Doar dacă se va decide în Parlament ca rezerva de grâu care se află în posesia statului să fie distribuită agenților economici, astfel vom putea preveni o creştere a preţurilor şi, totodată, să obţinem înnoirea stocurilor. Totuși, distribuirea rezervelor de grâu vine însoțită de condiţia ca după recoltă, rezerva să fie returnată de către agenții economici, ceea ce ar putea fi o problemă în condițiile în care nu știm la ce recoltă ne putem aștepta în acest an”, concretizează specialistul.
Viorel Scutaru a mai menționat că problema dată a abordat-o și cu Ion Perju, ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, însă o decizie în acest sens poate fi luată abia după ce se va face o reevaluare a situației culturilor de grâu după ploile din ultima perioadă.
Deocamdată rezerve mai avem…
Până atunci, am încercat să aflăm dacă marii producători de panificație din raionul Ungheni se confruntă cu careva dificultăți la procurarea făinii, sau dacă în timpul următor am putea să ne așteptăm la o scumpire a pâinii.
Spre exemplu, Rică Calin, directorul S.A „Rico-Mario”, spune că rezerve de făină ar mai avea pentru două luni. Indicat ar fi fost ca deja să procure alte rezerve, însă acum prețul ar fi instabil.
„Dacă anterior am procurat făina cu 5,60, acum se vinde cu 6,30, avem o scumpire de aproape un leu, ceea ce ar influența prețul unei pâini cu aproape 30 de bani, având în vedere că dintr-un kg de făină se coc 3 pâini. Totuși încă nu putem da un verdict, fiindcă totul depinde de cum își vor reveni culturile de grâu după ploi. Sperăm că producătorii, care încă își mai păstrează rezervele în depozit, să le scoată la vânzare după redresarea situației la prețul care a fost inițial. Și ar fi bine ca statul să vină cu careva măsuri, ca grâul să nu fie scos din țară, ca să nu fim noi nevoiți să importăm la preț dublu”, a accentuat acesta.