Exponenții Partidului Șor cred că demiterea Guvernului Gavrilița și învestirea unui executiv profesionist, care să țină cont de propunerile tuturor fracțiunilor parlamentare, ar reprezenta cea mai bună soluție pentru țară. La 100 de zile de la învestirea Guvernului, acesta este acuzat de gestionarea proastă a crizei pandemice și a crizei energetice. De cealaltă parte, reprezentanții puterii recunosc că schimbările în țară au loc nu cu rapiditatea cu care și-ar dori societatea, iar acest lucru s-ar întâmpla din cauza crizei energetice internaționale și a moștenirii proaste pe care au obținut-o de la fostele guvernări, transmite IPN.
„Suntem nemulțumiți de abordarea pe care au avuto (Guvernul, n.r.) în raport cu criza energetică, care încă nu a luat sfârșit. Semnarea contractului nu înseamnă soluționarea problemei. Guvernarea nu se descurcă cu provocările cu care se confruntă. Guvernarea trebuie să fie una eficientă, dar eficiența poate surveni doar în urma dialogului”, a spus deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov, în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.
De cealaltă parte, deputatul PAS, Vladimir Bolea, spune că Guvernul activează foarte bine, luând în considerare mai mulți factori obiectivi. „În primul rând, este vorba despre moștenirea obținută de la fostele guvernări. 30 de ani statul a fost construit pe hoții și corupție. E necesar să construiești ceva cu oameni integri. Avem o mulțime de funcții vacante de secretar de stat pentru că nivelul salarizării este unul redus, întrucât până acum oamenii nu lucrau doar pentru salariu, ci pentru banii obținuți în plic. În al doilea rând, Republica Moldova a fost izolată complet pe plan extern. Patru ani n-am vorbit cu ucrainenii, am fost neprietenoși cu românii, i-am primit pe sub poduri. Chiar cu Iisus Hristos premier, lucrurile nu mergeau mai bine ”, a spus parlamentarul.
În cele 100 de zile de la învestirea Guvernului, opoziția parlamentară a depus două moțiuni simple – privind demiterea ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco și demiterea ministrului Sănătății, Ala Nemerenco. Prima moțiune a picat, a doua urmează să fie dezbătută în Parlament. Moțiunile simple pot trece testul Parlamentului cu voturile a cel puțin 51 de deputați, iar fracțiunea PAS deține o majoritate confortabilă de 63 de mandate.